Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin I


Autor Poruka

olga2

01.04.2008. 13:35

Postovana doktorice,
zvali su me iz ordinacije kako bi mi rekli da mi je na papa testu imam cin I, te da trebam doci na tipizaciju. da li to nuzno znaci da imam hpv virus, ako ne zasto se javio taj cin I kad mi je godinama sve u redu. cega to moze biti posljedica?
unaprijed zahvalna

Marija Hršak, dr. med.

27.04.2008. 16:35

Poštovana, CIN I može biti uzrokovan sa HPV virusom, ali i upalom drugog uzroka. Stoga je potrebno učiniti briseve vrata maternice kako bi se upala kao mogući uzrok dokazala i liječila, te je potrebno učiniti i tipizaciju na virus HPV, jer sam PAPA test nije metoda za dokazivanje HPV virusa. Infekcija virusom HPV nije trajna i u većine žena dolazi do spontanog nestajanja virusa bez razvoja bolesti. U većine pacijentica u kojih se razvio CIN I također će doći do spontanog povlačenja bolesti. U manjeg broja pacijentica razvit će se trajna infekcija HPV-om, koja može progredirati u teže oblike CIN-a.
Pušenje, korištenje kontracepcijskih sredstava, infekcije s drugim spolno prenosivim uzročnicima, promiskuitetno ponašanje i stanje ishranjenosti, faktori su koji bi mogli utjecati na razvoj bolesti. U svakom slučaju, treba jačati imunološki sistem nekim od preparata prisutnim na tržištu. I svakako ponoviti PAPA test nakon 4 mjeseca. Daljnji postupak ovisiti će o tom nalazu.