Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trebam drugo misljenje


Autor Poruka

masa111

23.04.2008. 14:35

Postovana,
papa testom naden mi je CIN II i hpv nalaz je pozitivan. bez obzira na to, doktorica mi je pripisala yasmin koje pijem vec tjedan dana. citala sam da se tijekom lijecenja treba koristiti kondomima,pa me zanima sto sada kad pijem yasmin tjedan dana, mogu li imati tako spolne odnose s istim partnerom s kojim sam vec dugo i koji je vjerojatno i sam zarazen hpv-om jer ga i ja imam.
hvala!!

Marija Hršak, dr. med.

23.04.2008. 22:00

Poštovana, što se tiče nalaza CIN II i HPV trebalo bi uzeti briseve vrata maternice i genotipizaciju na HPV, te eventualno liječiti upalu ako postoji. U nastavku bi trebalo i učiniti kolposkopiju. Kolposkopija je promatranje površine vrata maternice pod velikim povećanjem i osvjetljenjem, nakon što se vrat maternice premaže određenim tekućinama. Na temelju tog nalaza se vidi da li promjene koje postoje na PAPA testu postoje i na kolposkopiji. Ako i na kolposkopiji postoje promjene, liječnik će Vas uputiti na biopsiju ili na nužnost ponavljanja PAPA testa.
Što se tiče zaštite kod spolnog odnosa, kondom je u svakom slučaju bolji nego kontraceptivne tablete jer kondom stvara mehaničku zaštitu. Ali, niti on nije 100- postotna zaštita, jer ne prekriva u cijelosti spolne organe.
Ukoliko je nalaz HPV pozitivan, potrebno je svakako jačati imunološki sustav nekim od preparata prisutnim na tržištu, te redovito kontrolirati PAPA test i provoditi liječenje u skladu s nalazima.