Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin II u trudnoći


Autor Poruka

rosehip

09.01.2009. 17:10

Poštovana,
u 5. mj. 2007. na papi je nalaz upala i promjene povezane s HPV (kemiskom dodano "sup."blunk U 5. mj. iduće godine znači 2008. nalaz pape: upala (kemiskom "jake"blunk, reparatorni epitel, CIN I. U 7 mj. radim cervikalni bris u kojem je nađena Escherichia Coli, dobivam antibiotike i vaginalete.
U međuvremenu ostajem trudna (z.m. 02.08.) i na pregledu za potvrdu trudnoće 17.09. radim ponovno papu, koju sam dobila ovih dana; nalaz: upala, diskeratoza, CIN II.
Napomena: 30.12. mi je rađen cervikalni bris (nevezano uz papu jer još nisam bila ni dobila nalaz) koji je bio uredan ( bila sam hospitalizirana 30.12.2008. - 02.01.2009. zbog sumnje na RVP-manja količina plodne vode koja je primječena na redovnom UZV. Kasnija 3 UZV su pokazala da je količina plodne vode uredna.) Sada sam 23 tjedan trudnoće i moja pitanja su kako to povećanje s CIN I na CIN II može utjecati na trudnoću da li postoji kakva opasnost za bebu ili sam razvoj trudnoće (rečeno mi je da CIN I ne smeta)? Koliko trebam biti zabrinuta zbog tako brzog povećanja s I na II u samo 4 mjeseca ?
P.S. osim ovih koje sam napisala nijedna druga pretraga nije napravljena ( čitala sam u tekstovima na internetu za još pretraga koje se rade nakon što se ustanovi CIN ) !?

Marija Hršak, dr. med.

07.02.2009. 16:50

Poštovana, moguće je da je i trudnoća pospješila progresiju nalaza sa CIN I na CIN II. Što se tiče pretraga koje se rade u takvim slučajevima, to su cervikalni brisevi, genotipizacija HPV, te kod nalaza CIN II i kolposkopija. Kolposkopijom se promatra vrat maternice pod velikim povećanjem i jakim osvjetljenjem, te nakon što se vrat maternice premaže sa otopinama, gleda se da li promjene koje su prisutne na PAPA testu vide i kolposkopski. Ako se promjene vide, onda se radi biopsija (uzimanje uzoraka tkiva sa vrata maternice). Međutim, u većini ustanova se biopsija ne radi za vrijeme trudnoće, da se ne bi traumatizirao vrat maternice. No svakako je bitno ponoviti još jednom PAPA test tijekom trudnoće, da ne bi došlo do jače progresije nalaza. Bitno je liječiti upalu ako ona postoji. Sama trudnoća ne bi trebala biti ugrožena kod nalaza CIN II, ako je upala izliječena, te nema progresije nalaza na vratu maternice.

rosehip

10.02.2009. 11:00

zahvaljujem se na odgovoru.