Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


progresivni CIN


Autor Poruka

indigo25

06.06.2008. 22:05

Poštovani,

molim vas za drugo mišljenje. Imam 24 godine.
Do 10. mjeseca prošle godine papa testovi bili su mi uredni, uz čestu napomenu 'miješana flora'/upala. Na moj upit i zabrinutost učestalošću upala i njihovih simptoma (do nekoliko puta godišnje) rečeno mi je da su takve situacije sasvim uobičajena pojava, te su mi tokom tih godina pripisivani (uz istovremeno liječenje partnera) geonistin, medazol, hiramicin, arilin, te canesten vaginalete ako bi u pitanju bile (i) gljivice. Brisevi mi nikada nisu preporučivani, već samo pripisivani neki od tih tzv. antibiotika širokog spektra. Nakon terapije situacija je nekoliko mjeseci uredna, ali tada simptomi neke vrste (svrbež, promjena u iscjetku) ponovo počinju, često odmah nakon menstruacije (rečeno mi je i da menstruacija sama po sebi može biti uzročnik upale). Već duže vrijeme koristim pamučno donje rublje, higijenske uloške umjesto tampona, izbjegavam bazene. Za svakodnevnu higijenu koristim dercome, kojeg unosim i u rodnicu, te 1-2 puta tjedno vagisan vaginalete.
Prijašnjih godina koristila sam oralnu kontracepciju logest, a prošlo ljeto sam prešla na yasmine.

Prije sedam mjeseci papa nalaz pokazao je ASCUS, a ponovljeni kontrolni papa (nakon terapije antibioticima) pokazao je CIN1. upućena sam na hpv tipizaciju, te mi je Digene testom potvrđen visokorizični hpv. Učinjena je kolposkopija kojom je utvrđena 'vrlo mala vidljiva promjena na jednom području'. Odmah nakon iduće menstruacije, 3 tjedna sam liječena premazivanjem antivirotikom, da bi papa nakon terapije ponovo pokazao CIN1. odlučeno je da pričekamo nekoliko mjeseci, a zadnji papa, rađen prošli mjesec, ukazao je na CIN2. elektrokoagulacija zakazana mi je za idući tjedan. Moj liječnik (privatna poliklinika) mi je djelovao zabrinuto zbog pogoršanja nalaza usprkos terapiji.
Za vrijeme terapije nisam imala seksualne odnose s partnerom (makar mi je rečeno da su dozvoljeni uz obaveznu upotrebu prezervativa), ali nakon nje jesam, uz oralni seks (za koji mi također nije napomenuto da šteti). Od pojave prvog abnormalnog nalaza izrazito radim na jačanju imuniteta promjenom prehrane, te dodatnim preparatima. Razdoblje od zadnjih nekoliko godina mi je bilo izrazito stresno.

Molila bih vas odgovore/savjete na pitanja koja me muče:
1. da li je takva nagla progresija CIN-a uobičajena? Čitajući forume dobila sam dojam da nije i to me izrazito brine. Ako nije, da li je poznat moguć uzrok jače progresije? da li je oralna kontracepcija ikako mogla utjecati na takav ishod (čini mi se indikativnom činjenica da se ASCUS pojavljuje par mjeseci nakon početka uzimanja yasime), ili prakticiranje seksualnog odnosa usprkos zaštiti?
2. da li postoji razlika u uspješnosti zahvata između elektrokoagulacije i krioterapije?
3. da li je 'pritajeni' hpv mogao biti uzročnik prijašnjim upalama/slabljenju lokalnog imuniteta i prije nego je uzrokovao CIN? Ako nije, da li je ta učestalost upala zaista uobičajena?

Ispričavam se na dugom upitu, ali smatrala sam da je potrebno dati što više informacija...a i vrlo sam zabrinuta. Unaprijed vam puno hvala, te velike pohvale vašim stranicama.

Marija Hršak, dr. med.

09.02.2009. 23:30

Poštovana, HPV može uzrokovati progresiju nalaza na PAPA testu, u smislu napredovanja abnormalnosti stanica sa blažih na teže stupnjeve, npr ASCUS ili CIN I na CIN II. Korištenje kontraceptivnih tableta može pospješiti pogoršanje nalaza ukoliko djevojke često mijenjaju partnere, a ne koriste i mehaničku zaštitu (kondom). Preporučila bih, da ako već niste, učinite koloposkopiju i na temelju tog nalaza će se donijeti odluka o daljnjem postupku, da li će se učiniti biopsija ili krioterapija ili neka druga metoda koju će Vam liječnik preporučiti. Sve su to metode koje se upotrebljavaju kod liječenja displazija vrata maternice. Bitno je da, bez obzira koju metodu upotrijebili, napravite kontrolni PAPA test 2-3 mjeseca nakon zahvata, da se vidi da li je postupak bio učinkovit.
Što se tiče HPV infekcije, ona je u otprilike 80% slučajeva prolazna, ali mi ne možemo znati tko će razviti trajnu infekciju, a kod koga će ona biti prolazna, te je važno jačanje imuniteta i redovite kontrole PAPA testa.