Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin III + promijene povezane sa hpv-om


Autor Poruka

*maja*

12.04.2010. 15:25

Imam nekoliko pitanja, pa ako mi možete odgovoriti i pomoći savjetima.
U12. mjesecu 2009. mi je papa test pokazao cin III i promijene povezane sa hpv-om. Upučena sam na biopsiju. 28.12.2009. mi ja napravljena biopsija maternice i kiretaža. Nalaz glasi ovako.
1) Primljena su četiri uzorka porcije na kojima je vidljiva skvamokolumnarna granica.
Histološki, aktocervikalni epital pravilan višeredan pločast dok je endocervikalni većim dijalom pravilan jednoredan cilindričan. Na jednom od preparata ovaj epitel je metaplazirao u višeslojan pločast epitel koji pokazuje poremećaj stratifikacije do polovice presjeka. U višerednom pločastom epitelu prisutni brojni koilociti.
2) Sluz, krv, ulomci pravilnog površinskog endocerviksa te komadići endometrija rahle strome i izvijuganih žlijezda.
Moj ginekolog nije mi ništa rekao vezano za taj nalaz, rekao mi je samo da papa test ponovnim za 3 mjeseca. Napravila sam novi papa test u trećem mjesecu,ali nije još gotov nalaz. U trećem mjesecu sam radila i briseve na bakterije, nalaz mi je pokazao da imam ureapalasmu urealyticum 10 na 4. Dobila sam dvije kutije sumameda, ali za dečka sa kojim sam u dugogodišnjoj vezi nije mi ništa dao. Dali je moguće da samo ja imam tu bakteriju, a on ne? Dali je možda ta bakterija uzrokovala cin III? Rekao mi je da ponovim briseve na bakterije za nekih mjeseca dana, a ja sam uvijerena da će mi nalaz opet pokazat tu bakteriju. Iskreno ne razumijem njegov način liječenja. Razmišljala sam da promijenim ginekologa, ali živim u malom gradu i nemam baš neki izbora liječnika. Nisam radila tipizaciju na hpv.
Molim Vas da mi kažete koliko je moja situacija ozbiljna. Imam 27. godina i hoću li imat problema u trudnoći ako se u skorije vrijeme odlučimo za potomstvo. Dali bi mi preporučili da što brže imamo djecu s obzirom na moju situaciju? Trebam li potražit neku drugu stručnu pomoć? Unaprijed zahvaljujem

Marija Hršak, dr. med.

14.05.2010. 11:25

Poštovana, kod takvog nalaza PAPA testa smatra se da je HPV visokog rizika pozitivan, no nije suviše napraviti i tipizaciju na HPV. HPV je najvjerojatnije i uzrok CIN III promjene. Što se tiče liječenja Ureaplasme, liječe se oba partnera, te se 5-10 dana nakon provedene antibiotske terapije rade i kontrolni brisevi vrata maternice na te bakterije da se vidi da li je upala izliječena. Daljnji terapeutski postupci kod Vas će ovisiti o nalazu PAPA testa koji ste radili nakon biopsije.
Što se tiče trudnoće, budući da se takva stanja promjene na PAPA testu javljaju najčešće kod mladih djevojaka koje još nisu rodile, to postoje poštedne operativne metode, koje čuvaju tkivo vrata maternice da bi mogle trudnoću iznijeti do kraja.
Savjetujem da prije trudnoće sanirate stanje.