Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dermoidna cista


Autor Poruka

teafizio

28.01.2009. 02:05

Poštovani,
prije godinu i pol dana putem ultrazvuka otkrivena je cista na lijevom jajniku,izrazito hiperehogena tvorba veličine 18x11 mm !prije 7 dana učinila sam ponovno ultrazvuk 4d,te potvrđena je sumnja na tvorbu i dijagnosticirana mi je dobročudna novotvorina unutar lijevog jajnika,dermoid,veličine promjera 21mm , slabo vaskularizirana.tumorski markeri CA 125 i CA 19-9 su uredni!!! prvo mi je preporučena LPSC,no ginekolog kirurg je preporučio prvo trudnoču a nakon toga LPSC.moram naznačiti da imam 24 god,niakada nisam rodila ni abortirala!! molim vas vaše mišljenje??!
još me zanima da li cista može smetati tijekom trudnoče??i što ako cista počinje rasti u trudnoći??kakve su posljedice toga??
smatrate da je bolje sada odstraniti cistu ili nakon trudnoče???
mislite li da LPSC može oštetiti jajnik, te da kasnije eventualno nebi mogla zatrudnijeti??
unaprijed hvala

Marija Hršak, dr. med.

07.02.2009. 01:35

Poštovana, cista o kojoj ste pisali može sa svojim ultrazvučnim karakteristikama upućivati na vrstu ciste, ali se konačna dijagnoza o tome o kakvoj se cisti ili tvorbi na jajniku radi, može potvrditi tek na temelju patohistološke dijagnoze kada se tvorba operativno odstrani. U najvećem broju slučajeva prilikom operativnog zahvata odstranjuje se samo sumnjiva tvorba, a zdravi dio jajnika (naravno ako ga ima), ostavlja se. Prema veličini ciste i nalazima o markerima koje ste naveli, ne čini se da se radi o hitnom slučaju, ali potrebno je da poslušate savjet svoga ginekologa i postupite prema njegovoj procjeni.
Neke ciste na jajniku se mogu operirati i za vrijeme trudnoće ako stanje to zahtijeva.