Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Endocervikalni polip!!!


Autor Poruka

Balkanika

22.02.2009. 20:20

Pokusacu sto krace ali ipak da objasnim svoje stanje.
2005 godine sam zbog ektopije i papa IIIa radila skidanje omcicom, nalaz patologa je bio cervicitis hronica. Jos na prvoj kontroli se videlo da je ostao delic koji nije skinut, dok je u pocetku mislio da ga reba skinuti ali posto je papa bio II odustaoje od te zamisli.
Odmah nakon skidanja je otpocelo krvaruckanje pre menstruacije, i predpostavljeno je da je premenstrualno.
Ubrzo posle toga ostala sam u drugom stanju sa drugim detetom, u trudnoci je vidjen polip i konstatovano je da placentarni polip.
U toku prve godine po porodjaju koji je sasvim uredno protekao, sto ne mogu reci za prvi koji je bio prava katastrofa i zavrsen vakumom, tako da su me jedva skrpili, uvek sam imala braonkasto prljanje s vremena na vreme na to nisam obracala paznju misleci da je su mozda hormoni u pitnaju.
Posle osam meseci dobila sam mens. i krvaruckanje j opet otpocelo, s tim sto je pocelo i posle odnosa, a u deset dana pre mens. obicno posle odnosa bude probojno krvarenje. Takodje na par pregleda za papa test obavezno je krvaruckalo, dok nije reagovala ali je zato zadnji put na moje insistiranje videla endocevikalni polip.
Interesuje me da li bi savetovali skidanje, s obzirom da je zadnji put papa bio I , posto sam procitala da polip nastaje usled hronicne upale a ja sam je imala.
Na jedno sajtu sam procitala od zenice koja je imala kancer a papa je pre toga pokazao II, da li je to moguce?
Da li bi ipak bilo pametnije skidanje s obzirom na krvaruckanja koja imam?
UNAPRED ZAHVALNA!!!

Marija Hršak, dr. med.

02.03.2009. 10:55

Poštovana, algoritam postupaka kod nalaza polipa na vratu maternice je da se polip odstranjuje bez obzira što je nalaz PAPA testa uredan. Polipi mogu nastati i kao posljedica upale, pa predlažem da učinite i briseve vrata maternice na aerobe, Mycoplasmae i Chlamydiu, te ako upala postoji da je i izliječite, te nakon toga odstranite polip. Polip može biti i uzrok stalne sukrvice koju spominjete da imate nakon odnosa.