Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


histeroskopija - molim mišljenje


Autor Poruka

ez61

11.11.2008. 09:45

Imam 47 godina i prošle godine u junu mjesecu sam operisala karcinom dojke. Već godinu dana pijem tamoxife. Poslije hemoterapije menstruacije su se uredovile, bez obilnih krvarenja, krvarenja unutar ciklusa, rekla bi normalne. U februaru sam radila papa test i kolposkopiju - nalaz CIN I, poslije toga sam radila test na HPV i pokazalo se da je pozitivan. Poslije upotrebe kojekakvih preparata u oktobru sam ponovila papa test i pokazao se potpuno uredan. Pošto pijem tamoxifen idem na redovne UZ i rečeno mi je da imam zadebljan endometrij i da je potrebno uraditi kiretažu, sa svojom doktorkom sam dogovorila da odem kod druge doktorice (ona je za endometrij br. 1) njen prvi utisak poslije UZ je bio da endometrij nije debeo da je miomatozan i da je najbolje da dođem za vrijeme menzesa da pogleda. Na tom UZ mijenja mišljenje i piše da postoji polip koji treba ostraniti i preporučuje histeroskopiju. 29.10. mi je urađena histeroskopijai nalaz je sljedeći - poslije uvođenja histeroskopa prikaže se kavum uterusa koji je proširen i ispunjen miomom koji odgovara miomu tip 0 koji potiče sa fundusa veličine zrna graha. Sluznica koja pokriva zid uterusa tanka, bjeličasta sa izraženim pravilnim vaskularnim crtežom. Poslije toga sam dobila papahistološki nalaz - makroskopski, pored obilja svježih eritrocita i eritrocita u raspadu, te nešto sluzi vidimo djeliće sluznice endometrijuma koji ima bogatu celularnu stromu, u kojoj su uložene žlijezde tubularnog izgleda, a obložene pseudostratificirajućim epitelom. U pojedinim vidnim poljima, uočava se sluznica endometrijuma koja ima edematoznu stromu i žlijezde koje su obložene sekretornim epitelom, a vidljive su partikulice miometrijuma. U preparatu se uoči i nekoliko partikulica višeslojnog pločastog epitela egzocerviksa bez pripadajućih subepitelnih struktura regularnog izgleda.
Molim Vas da mi:
- objasnite patohistološki nalaz
- obzirom na nalaz histeroskopije da li znači da moj endometrij nije zadebljavao mimo dozvoljenih granica
- da li je potrebno neko liječenje na osnovu gore navedenih nalaza
Hvala

Marija Hršak, dr. med.

02.03.2009. 11:35

Poštovana, patohistološki nalaz opisuje sluznicu maternice (endometrij), koja je zadebljana, ali bez prisutstva mioma ili polipa. Uzimanje Tamoxifena djeluje na endometrij u smislu da se on zadeblja, ali budući da opisujete da imate redovite menstrualne cikluse, on se svaki mjesec sa menstruacijom i odljušti. Savjetujem Vam redovite UZV preglede, pogotovo u slučaju izostanka menstruacijskih ciklusa, da bi se kontrolirala debljina endometrija. U slučaju krvarenja izvan redovitog menstrualnog ciklusa potrebno je da se odmah javite svom liječniku.