Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak jajnika


Autor Poruka

djevojcica26

06.11.2008. 20:15

Postovani,
zeljela bih vas zamoliti za strucno misljenje u vezi moje dijagnoze. Operirana sam prije mjesec dana. Dg. je glasila: Tu adnexorum lat sin. Operativni zahvat koji je izveden bila je Laparotomia transversa suprapubica sec, Pfanenstiel Adnexetomia lat sin + Resectio omenti mairoris partialis. PHD nalaz je pokazao da je u pitanju Cytadenomkarcinoma serosum ovarii lat sin (pT1a), a velicina odstranjenog tumora bila je 11x9x7 (omentum majus je bio cist, a tumor nije probio kapsulu jajnika). Obzirom da imam 26 godina i da se karcinom nije prosirio, ljekarski konzilij mi je odredio kemoterapiju u okviru koje primam Carboplatin (450mg, IV ciklusa). Malo sam zabrinuta jer citajuci na internetu i slusajuci ljekare sa kojima sam prethodni mjesec bila u dodiru, razlicita su misljenja o tome treba li primijeniti kemoterapiju na ovaj stadij bolesti i velicinu tumora. Jako bih vam bila zahvalna ukoliko bi ste mi rekli svoje misljenje. Dali je kemoterapija potrebna za ovaj stadij bolesti i ako jeste, da li je Carboplatin dovoljno dobar i ucinkovit lijek? Unaprijed zahvalna

Marija Hršak, dr. med.

02.03.2009. 12:50

Poštovana, u liječenju karcinoma jajnika ranog stadija - tip Ia, ponaša se različito uzimajući u obzir dob bolesnice i njenu želju za potomstvom. U starijih bolesnica i u žena koje više neće rađati, liječnici se odlučuju za prošireni kirurški postupak. Kod mlađih bolesnica koje još žele rađati, moguć je, uz izvjesnu dozu opasnosti, konzervativniji pristup. U tih bolesnica odstrani se jajnik zahvaćen tumorom, a maternica i drugi jajnik se poštede. No, kako se zna da se i rani stadij raka jajnika može u određenom postoku proširiti, potrebno je tijekom operativnog zahvata učiniti i odgovarajuće postupke, što je kod Vas i učinjeno, te nije dokazana proširenost raka. Odluku o provođenju kemoterapije treba donijeti onkološki konzilij koji uzima u obzir sve parametre, počevši od stadija raka jajnika, njegove zrelosti, dobi pacijentice,.... U novije vrijeme se kemoterapija ne provodi kod stadija Ia, stupanj zrelost 1, ali najbolje da se o tome posavjetujete sa svojim liječnicima koji su detaljnije upućeni u Vaše stanje.