Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

27.09.2010. 17:25

Postovana,
24.03 sam radila PAPA kada mi je doktorica rekla daimam malu ranicu na matarnici i papilome,i rekla mi je da moram uraditi Cryo da se to odstrani.PAPA mi je bio uredan nije poazao nikakav CIN.Zatim mi je doktorica rekla da moram uraditi HPV analizu sto sam i uradila.Nalaz je bio pozitivan,dobila sam terapiju Interferon mast i vaginalete i mast za partnera.Briseve sam redovno radila i bili su uredni urino kultura takodje..Ali zadnja dva puta kontrole vaginalnog i cervikalnog brisa u prvom nalazu 26.08. izolovana mi je bakterija Escherichia coli nakon cega sam dobila terapiju Baktrim 5 dana i Nitrofurantoin vaginalete,tu terapiju saa iskoristila...i sada zadnje briseve koje sam uradila 23.09 nema vise Escherichie ,ali se pojavila nova bakterija Enterococcus faecalis.Narucena sam na pregled kod svog ginekologa i naglasila mi je da se Cryo ne moze uraditi dok brisevi ne budu uredni...pa me zanima vase misljenje o svemu ovome sto sam navela.Odnose imam redovne,ali me zabrinjava to sto na vansjkom dijelu vagine tj na otvoru pri odnosu pocne da me boli cak mi se zna pojaviti i tracak krvi,nakon cega mi je koza jako osjetljiva i boli,kao da mi se koza osteti pa me pece...Molim vas za vase misljenje sto prije.Hvala

Marija Hršak, dr. med.

08.10.2010. 12:31

Poštovana, ukoliko Vam je PAPA test uredan(nema abnormalnosti na stanicama), nije potrebno raditi nikakve zahvate, već samo nešto češće kontrolirati PAPA test (npr. svakih 6 mjeseci) ukoliko Vam je HPV visokog rizika pozitivan. Što se tiče infekcije enterokokom, trebate provesti antibiotsku terapiju i Vi i Vaš partner, te 10 dana nakon terapije učiniti kontrolne briseve. Ranicu na ulazu u rodnicu je najbolje da pregledate kod svog ginekologa, pa da se odredi da li je i za nju potrebno liječenje. Ektropij ("ranica"blunk na vratu maternice ćete liječiti u dogovoru sa Vašim ginekologom.