Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Patohistološka dijagnoza


Autor Poruka

slavicap

04.10.2009. 13:35

Poštovani,
nakon izvršene konizacije radio talasima, dobijla sam sledeći patohistološki nalaz:
Makroskopski opis: Otvoreni, neobleženi konus, veličine 4,3x0,8 cm, dubine 1,6 cm. Broj uzoraka: 15. Laboratorijska obrada: Standardna obrada
Mikroskopski opis: Materijal je pregledan u 44 histološka reza obojena metodom HE, 15 isečaka su cervikalne porcije pregledane u celosti. U isečcima 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 i 12, počev od prelaza ekto- u endocerviks, nalazi se promena u epitelu endocervikalne sluznice, s opsežnom propagacijom u endocervikalne žljezde, s visokom mitotskom aktivnosti i mestimice intraepitelijalnim nekrozama, histomorfoloških osobina CIS. U subepitelnoj cervikalnoj stromi, prisutan je ređi difuzan i jokalno gust, limfocitni infiltrat. Bazalna membrana je u čitavom cerviku intaktna. Endocervikalno - sluznica neizmenjena. Promena je odstranjena u celosti, endo- i ektocervikalno.
Patohistološka dijagnoza: CIS PVU.

Da li mi možete pojasniti nalaz i da li je potrebno dalje lečenje i kakvo.

Hvala unapred!

Marija Hršak, dr. med.

06.10.2009. 16:45

Poštovana, promjene CIN I, CIN II, CIN III i CIS se zovu preinvazivne promjene. Što znači, histološki govoreći da promjene nisu prošle kroz bazalnu membranu, što bi značilo da je bolest postala invazivna(ako prodre kroz bazalnu membranu). Vaš nalaz govori da je promjena bila lokalizirana iznad bazalne membrane (to je jedan od slojeva tkiva ispod površine sluznice koji razgraničava invazivu od neinvazivne promjene), te da je promjena odstranjena u cijelosti. Ono što je svakako bitno je da se s tim nalazom javite svom ginekologu, koji Vam je, vjerujem, već protumačio nalaz, te da ponovite PAPA test u periodu od 3 mjeseca.
Pretpostavljam da je ovo patohistološki nalaz konizacije ili LETZ-a. Svakako je bitno da ponovite PAPA test za 3 mjeseca da bi se vidjelo da li je nalaz nakon zahvata uredan, te daljnji postupci ovise o tom nalazu. Budući da ste naveli da je promijenjeno tkivo odstranjeno u cijelosti, očekujemo uredan nalaz, no daljnji pregledi su svakako potrebni.

marta-

22.07.2010. 11:05

poštovani,
18.6.2010. radila sam letz biopsiju zbog ponavljanog asc-us nalaza...2003.sam prvi put bila pozitivna na HPV...papa test mi varira od normalnog do ascus-a...odlučila sam se riješiti toga pošto vidim da neke ženske uspješno to rješavaju a meni je već pomalo zamorno i stresno bilo uvijek brojiti mjesec kada bih napravila idući papa...moja doktorica je za to da se samo prati...uvijek mi je u nalazu neka keratoza....pošto moja doktorica nije htjela poduzimati nikakvo liječenje kod mene, otišla sam privatno, napravila kolposkopiju i potom letz biopsiju...patohistološki nalaz je bio kronični cervicitis....doktor mi je rekao da spolni odnos izbjegavam 3 tjeda...moj partner i ja smo pričekali 4 tjedna...sve je bilo u redu, nikakvih bolova ni nakon letz-a, ni prilikom odnosa....ali sada me već 4 dana nakon odnosa boli donji dio trbuha...ne bi čak to nazvala ni bol nego više ko neki pritisak, lagana neugoda...je li moguće da je to zato jer sluznica nije možda još do kraja obnovljena????
doktor mi je sad na godišnjem i ne mogu na kontrolu prije sredine kolovoza...
sada sam trenutno oko ovulacije u vrijeme kad uvijek imam pojačan iscjedak....međutim ovih dana on je žućkast...koristim trenutno acisosalus vaginalete, jer sam čula da se sluznica brže obnavlja nekim probiotikom...je li moguće da je iscjedak žućkast od vaginaleta??? strah me da nismo rukama nekako zarazili površinu prezervativa i opet ubacili neku infekciju unutra...inače, cervikalni brisevi su mi bili uredni...partner mi se ne liječi od hpv-a jer je doktor rekao da se muškima spontano povuče kroz 6-12mjseci i da do tada koristimo prezervativ...ali mene brine to što se prezervativ navlači rukama kojima se prije toga dira penis pa me zanima je li to zaista učinkovita zaštita? strah me...svih 7 godina nemam mira zbog ovoga...s ovim dečkom sam 10 mjeseci i radi nas sam odlučila nešto poduzeti i pokušati to riješiti....makar mi se čini da bi i on trebao provesti neku terapiju po tom pitanju iako nema vidljivih promjena...da li da kupi aldara kremu pa da premazuje??? što vi mislite? i da li se nakon letz biopsije smije premazivati aldarom ukoliko hpv bude i dalje pozitivan ili papa test neuredan? vidim da u nekim poliklinikama imaju velikih rezultata s tom kremom...pa eto, molim vas za savjet....
hvala puno i srdačan pozdrav!!!

julijeta

16.08.2010. 14:35

pozz ..mama mi je prije 2 god. operisala CA maternice i jajnika i poslije operacije nije podvrgnuta nikakvim terapijama..u jan. ove god dobije trombozu lijeve noge, urade joj ct abdomena i zdjelice i vide uvecane limfne cvorove lijevo uz magistralne arterije zdjelice i njene grane i uz njene ogranke vide pakete patološki uvecanih i djelom izmijenjenih limfonoda i desno jednu cistu uz zid kaudalnog dijela mokracnog mjehura.Ostali organi svi uredni na CT-u.
urade joj biopsiju tih cvorova i patohist. nalaz je:
DESNO: adenocarcinoma metastaticum lymphodonorum ( ta cista je u potpunosti odstranjena prilikom te otvorene biopsije)
LIJEVO: LYMPHADENITIS CHRONICA REACTIVA.

Ide na kemoterapije al cijelo vrijeme je uzasno anemicna i ima bolove u stomaku i još uvijek u lijevoj nozi..radila je i scintigrafiju skeleta i biopsiju koštane srzi i u redu joj nalazi.
doktorica na patologiji mi je rekla da joj je uzasan CA i da nam je Bog na pomoci, pa bih vas zamolila za vase mišljenje.