Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv


Autor Poruka

tinssy.tina

15.11.2008. 00:50

Poštovana!
Ustanovljen mi je Hpv visokog rizika i cin III.Dr, mi je rekao da imam dvije mogućnosti konizaciju ili vađenje maternice!Po njegovom mišljenju bilo bi bolje napraviti konizaciju.Moje pitanje je dali ću se riješiti Hpv-a vađenjem maternice??
Unaprijed zahvaljujem

Marija Hršak, dr. med.

23.11.2008. 19:15

Poštovana, kao prvo, niste rekli koliko imate godina i da li ste rodili do sada. Koliko dugo traju promjene na PAPA testu u smislu CIN? Da li ste radili biopsiju do sada? Sve to može utjecati na izbor i način liječenja. Uobičajeni postupak kod nalaza na PAPA testu CIN III prvi puta je biopsija i daljnji postupak (konizacija ili LETZ konizacija ili eventualno odstranjivanje maternice) će ovisiti o nalazu biopsije. U principu, kod takvog nalaza PAPA testa prvo se napravi konizacija, kao poštedniji zahvat, ali, naravno to sve ovisi o prethodnoj povijesti boleti. Takvom operacijom bi se trebale ukloniti promjene na vratu maternice koje je izazvao HPV, ali je svakako potrebno i nakon zahvata provoditi redovite kontrole PAPA testova, te daljnji postupak ovisi o tim nalazima. Ponekad je, nakon konizacije, ovisno o nalazu patohistološkpog nalaza potrebno učiniti i prišireni operacijski zahvat (vađenje maternice).

tinssy.tina

24.11.2008. 21:55

Poštovana!
Imam 50 godina, a što se tiče cina....nisam sigurna kada se počeo razvijati jer jako dugo nisam radila papa test.U međuvremenu mi je napravljena konizacija i sada čekam nalaz patologa.Nisam sigurna gdje se nalazi virus hpv-a i dali će biti prisutan u organizmu ako se odstrani maternica?

Marija Hršak, dr. med.

09.02.2009. 20:45

Poštovana, sve ovisi o nalazu histološke analize tkiva nakon biopsije. Na temelju tog nalaza će se liječnici odlučiti o daljnjem postupku. U većini slučajeva se konizacijom odstrani promijenjeno tkivo vrata maternice i nakon toga je važno redovito kontrolirati PAPA test da se vidi kakvi su rezultati.