Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


niskorizicni HPV?


Autor Poruka

Maya13

27.06.2008. 18:10

Postovana doktorice

Jucer sam saznala da imam HPV. Ginekologica je na temelju pregleda zakljucila da je rijec o niskorizicnom HPV-u. Imam 2 šiljasta kondiloma na vagini i perianalno. Procitala sam da se visokorizicni HPV manifestira vecinom ravnim kondilomima, no nisam smirena. Ginekologica ide na godisnji i predlaze genotipizaciju krajem 8.mjeseca i samo da jacam imunitet. Da li da cekam 8.mjesec ili da genotipizaciju obavim u nekom privatnom laboratoriju? Djelovala je poprilicno sigurno da je rijec o niskorizicnom. Postoji li mogunost da nosim vise tipova HPV-a, kombinacija nisko- i visokorizicnog HPV-a, o cemu bi to ovisilo? Nisam imala puno partnera i tesko pronalazim nacin na koji sam se zarazila. Partner me uvjerava da nije imao spolne odnose 2 god. prije mene. Koliko je dugo on to mogao nositi u sebi? Jel bi on trebao poduzeti neke mjere opreza, ici na tipizaciju? Trebamo li se suzdrzavati od spolnih odnosa, ukljucujuci oralni i analni sex? Jel moguce prenijeti oralno HPV? Procitala sam da moze uzrokovati kondilome grkljana u djece tijekom porodjaja i u starijih osoba. Nismo koristili kondome. Jedinu zastitu koju smo koristili su pilule, jer nisam smatrala da smo rizicne osobe. A stalno naglasavam vaznost kondoma sad
Student sam medicine, ali nisam jos odlusala virologiju, pa tesko povezujem neke cinjenice. Shvacam da ce virus ostati u meni do kraja zivota i da samo mogu lijeciti kondilome i infekcije koje uzrokuje. Jel to zato sto napada epitelne stanice bazalnog sloja, u kojima se odvijaju mitoze?
Postoji li jos koja manifestacija niskorizicnog HPV-a, osim u obliku kondiloma?
Hvala unaprijed happy

Marija Hršak, dr. med.

09.02.2009. 21:40

Poštovana, najčešća lokalizacija kondiloma u žena je na stidnici, anusu, međici, u rodnici i na vratu maternice. Postoje dva morfološka oblika kondiloma - šiljasti i ravni. Šiljasti kondilomi su klinički vidljive bradavičaste tvorbe, a ravni kondilomi nemaju tako jasnu kliničku sliku i često se mogu vidjeti samo kolposkopski. U svakom slučaju, nužna je potpuna dijagnostička obrada. Dakle, svakako treba napraviti PAPA test, te određivanje tipova HPV-a nekom od metoda tipizacije, da se vidi radi li se o niskorizičnom ili visokorizičnom HPV-u, ili su oba tipa prisutna. Isto tako, ako nalaz na to upućuje, može se učiniti i kolposkopija. U pravilu, kondilomi su uzrokovani niskorizičnim HPV-om. Kondilomatozne promjene mogu se liječiti nekom od lokalnodestruktivnih metoda, bilo medikamentoznih, bilo kirurških. Sitne ravne kondilome dobro je premazivati kaustičkim sredstvima kao što je npr. 20%otopina Podofilina. Obično se postupak nekoliko puta ponavlja, a recidivi su česti. Veće kondilome potrebno je odstraniti elektrokauterom ili nekom drugom elektrokirurškom metodom (npr. laser). Svakako je uputno korištenje kondoma, makar niti kondom nije 100%tna zaštita jer dijelovi spolovila ostaju nepokriveni kondomom. Kod analnog ili oralnog spolnog odnosa također može doći do prijenosa virusa,te nastanka kondiloma i u tim regijama.
S obzirom da se uzročnik kondiloma (HPV) spolno prenosi, uputno je provesti i liječenje spolnog partnera.