Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

LLena

07.01.2009. 15:40

Poštovani,
upravo sam saznala rezultate PAPA-testa, koji nije uredan no nemam uvid u nalaz s obzirom da mi je telefonski javljeno da trebam doći na HPV test jer postoje neke blage promjene neodređenog značenja na stanicama. Na test trebam otići nakon terapije vaginaletama pa dok čekam pregled i nalaze, molila bih vas da mi odgovorite ukoliko je moguće. A pitanje je sljedeće: već godinama (8 godina) sam u monogamnoj vezi i svih tih godina nalazi su mi bili uredni. Postoji li šansa da ipak imam HPV koji je toliko dugo mirovao ili mislite da nemam razloga za paniku? Može li se HPV dobiti i nekako drukčije osim seksualnim općenjem? Ginekolog mi je rekao da te promjene na stanicama mogu biti i zbog upale illi ranice. Nisam još rađala pa me je i zbog toga strah jer planiram trudnioću. Je li pametno planirati trudnoću dok PAPA nije uredan? Hvala unaprijed.

Marija Hršak, dr. med.

27.01.2009. 04:30

Poštovana, promjene na PAPA testu koje ste naveli da imate upućuju na blagu abnormalnost stanica koja može biti i uzrikovana upalom. Bilo bi dobro da učinite briseve vrata maternice na aerobne bakterije, Mycoplasmae, Chlamydiu te genotipizaciju na HPV. Ukoliko postoji upala, trebate se i Vi i Vaš partner liječiti antibioticima, te ponoviti svakako PAPA test za 4 mjeseca. Genotipizacijom HPV (također se uzima bris iz vrata maternice) se dokazuje da li je infekcija HPV-om zaista prisutna ili nije. Mogli ste HPV dobiti kod svog prvog spolonog odnosa, a da se Vaš imunološki sustav dobro borio protiv njega, te u jednom trenutku kad oslabi imuni sustav, i infekcija se pojavi. Ako planirate trudnoću, provjerite prije toga još jednom PAPA test, mada, kako ste Vi naveli, te promjene su za sada blage, ali ipak treba na ovaj način voditi računa o njima.

LLena

08.02.2009. 04:30

Poštovana, hvala Vam na odgovoru na prethodno pitanje. Tipizacija je pokazala da imam HPV visokog rizika. Čitala sam da se virus kod određenog broja žena "izbaci" u roku od 18-24 mjeseca ili ostaje trajno u tijelu te pravi probleme. Zanima me znači li to da u mom slučaju virus, ukoliko sam ga dobila prvim spolnim odnosom prije 8 godina, nije izbačen u tom roku nego da pripadam ovoj drugoj skupini? Znači, odnosi li se taj vremenski rok na trenutnu infekciju ili na vrijeme kad sam bila zaražena? Je li onda bolja opcija ta što ga je moj organizam uspješno dosad kontrolirao ili bi bolje bilo da sam ga već odavno otkrila, a ginekološke preglede sam redovito radila? Ginekolog mi je također napomenuo da, iako sam imala ASCUC, to može biti i gore, znači može biti i neki od CIN-ova. To me je još dodatno zabrinulo jer po tome su teoretski svi dosadašnji uredni nalazi PAPE mogli biti lažni i bolest je mogla itekako napredovati, a da nisam ni svjesna? Idem uskoro na kolposkopiju, ali vrijeme tako sporo prolazi, a ja sam užasno prepadnuta jer stalno osjećam nekakve sitne tegobe u rodnici, nekakve podražaje i strah me rezultata kolposkopije. Ispričavam se zbog ovoliko pitanja, ali ginekolozi nemaju baš vremena objašnjavati situaciju preko telefona, amoj strah je ogroman!
Unaprijed hvala.

Marija Hršak, dr. med.

09.02.2009. 20:45

U 80-90% slučajeva HPV je prolazna infekcija, znači 10-20%žena razviju trajnu infekciju HPV-om, ali mi ne možemo znati tko su one. Zato je jako važno redovito kontrolirati PAPA test i učiniti, ako nalaz tako nalaže i kolposkopiju i biopsiju, da bi se na vrijeme reagiralo. Daljnji postupak kod Vas će ovisiti o nalazu kolopskopije.