Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV, CIN II


Autor Poruka

liliam

26.08.2008. 01:40

imam 26 god. i majka sam dvije djece. Nikad nisam imala nekih većih ginekoloških problema i obje trudnoće su prošle u redu. 14.02.08 radila sam papa test koji je pokazao cin II promjene povezane s hpv, upala jaka, gardanella vaginalis. Nakon toga urađena je kolposkopija na kojoj je shiller test pozitivan 2 i 4 h, i hpv test koji je pozitivan na hpv genotip visokog rizika (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59 i 68) biopsija je napravljena 28.05.08 dijagnoza portio suspecta. Liječnik mi je očitao ovako dijagnozu RAK JOŠ NIJE ,JEDNA STEPENICA PRED RAK. Imam par pitanja pa vas lijepo molim da mi odgovorit unaprijed hvala
1.Kako je sve moguće dobiti hpv ?(S OBZIROM DA SAM RADILA U ROKU OD 2 GOD 4 PAPA TESTA NITI JEDAN NIJE NIŠTA POKAZAO)
2. Kako to da niti jedan liječnik nije dao nikakvu terapiju ni meni ni suprugu i dali se uopće nešto daje?
3. Na koji način mogu spriječiti da bude RAK?

Skroz sam zbunjena ovim svim, više mi smeta to odakle mi taj virus s obzirom da sam u braku 5 godina i imam jednog te istog partnera već sedam godina. Od kad sam dobila sve te nalaze u glavi mi je jedna velika zbrka a nitko nema da mi to sve pojednostavi i odgovori na pitanja: Kad dođem u bolnicu doktori samo viču sljedeći.
hvala

Marija Hršak, dr. med.

05.09.2008. 18:10

Poštovana, algoritam postupaka kod nalaza PAPA testa CIN II + HPV je slijedeći - uzimaju se obrisci vrata maternice na spolno prenosive uzročnike, te ukoliko postoji upala liječite se i Vi i partner. Isto tako treba učiniti i tipizaciju na HPV. Nakon toga se radi kolposkopija. Ako je nalaz kolposkopije uredan i zadovoljavajući, potrebno je ponoviti PAPA test za 3-4 mjeseca, a ukoliko je nalaz kolposkopije abnormalan treba učiniti biopsiju, što ste Vi i napravili. Niste naveli kakav je bio nalaz patohistološke dijagnoze nakon biopsije, što je važno. U svakom slučaju, bitno je da ponovite PAPA test 2 mjeseca nakon biopsije, te će daljnji postupak ovisiti o tom nalazu.
HPV se prenosi spolnim putem, a možete se zaraziti već kod prvog spolnog odnosa. Kada će se djelovanje virusa ispoljiti, ovisi i o imunološkom susutavu organizma. Dakle, bitno je imunološki sustav u borbi protiv HPV-a jačati nekim od preparata prisutnim na tržištu. Infekcija HPV-om obično nije trajna i u većine žena dolazi do spontanog nestajanja virusa, bez razvoja bolesti. U manjeg broja bolesnica, razvit će se trajna infekcija HPV-om koja može progedirati u teže oblike CIN-a. Pušenje, infekcije drugim spolno prenosivim uzročnicima, stanje ishranjenosti, neki su od uzroka koji bi mogli utjecati na razvoj bolesti.
CIN promjene su preinvazivne bolesti vrata maternice, a nisu rak.Međutim, imaju mogućnost daljnjeg napredovanja i pogoršanja. Većina blagih CIN promjena se mogu i spontano povući, ali se CIN promjene mogu tijekom određenog vremena razviti i u invazivni karcinom. Stoga je bitno redovito raditi PAPA test.