Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV ... pošast novog doba...


Autor Poruka

cd

21.04.2008. 22:05

Poštovani...

Isto kao i Marko 1984 vec danima čitam i pricam i trazim savjete i ne mogu se smiriti.. sve me to izjeda.

Već duze vremena PAPA nalazi su mi bili u redu no poslijednji prije 4 mjeseca je pokazao upalu, CIN 1te je stavljen upitnik uz upalu vezanu za HPV.
Zajedno sa partnerom napravila sam sve nalaze, njegovi su u redu, negativni, meni je tipizacija DNA na HPV pokazao pozitivno i za HPV niskog i visokog rizika, PAPA je ponovno pokazao CIN1.
Ginekologica me uputila na kolposkopiju te daljnje procesiranje.
To još nisam odradila i iskreno... strah me uopce suočiti se s tim.
Ono za što tražim savijet, pomoć, riječ podrške, činjenično stanje illi kako god VI to zvali su sijedeća pitanje.
Pošto kondom nije sigurna zastita, sta je? Ne stupati u seksualni kontakt s osobom koju volis i zelis?
Kolika je mogućnost da se HPV visokog rizika, točnije koliki je postotak istog da se razvije u rak grlića maternice?
Kolika je mogućnost da ja ostanem bez mogućnosti da jednog dana imam vlastito dijete?

Trenutno mi ovo sve nema smisla i nemam snage od knedle koja me guši u grlu. Po prvi put u zivotu u vezi sam koja ima smisla iako nisam bila u puno njih i od Vas ljubazno molim ljudski odgovor i činjenično stanje bez puno suhoparnosti vec sa malo suosjećanja koje zbilja ne znam gdje da nadjem osim u partneru za kojeg osjecan ogromnu griznju savijesti i užasno mi je teško što ovo moramo prolaziti.


Unaprijed Vam se zahvaljujem na potrošenom vremenu.

cd.

Marija Hršak, dr. med.

27.04.2008. 20:20

Poštovana, većina abnormalnih citoloških nalaza (PAPA test) ukazuju na CIN I, promjene koje će se spontano, bez liječenja povući do normalnog stanja. Ipak, u nekih žena s CIN I promjene mogu napredovati. Stoga se preporučuje PAPA test ponoviti nakon 4-6 mjeseci, te ako abnormalnost i dalje postoji, učiniti kolposkopiju. Oko 15% CIN I promjena će tijekom vremena napredovati do težih promjena, stoga je opravdano njihovo odstranjivanje (biposija). Oko 60% CIN I promjena će se tijekom vremena spontano povući, stoga je i samo redovito kontroliranje dobar izbor za savjesne pacijentice. Pa, ako u takvom slučaju i nakon godinu dana CIN I promjena postoji i dalje i kolposkopski je vidljiva, treba je odstraniti.
Epidemiološka i klinička ispitivanja posljednjih godina pokazala su da ima sve više mladih žena s abnormalnim promjenama (CIN I, II, III) vrata maternice koje još nisu rodile. Stoga se za njihovo liječenje odabiru metode koje će biti djelotvorne, a ne ostavljaju značajnije i trajne posljedice na reproduktivnim organima žene. Danas se mlađim bolesnicama koje nisu rodile, a promjene na PAPA testu perzistiraju i nakon biopsije, upotrebljavaju poštedni kirurški zahvati, kako bi one mogle iznijeti trudnoću.
Što se tiče razvoja raka vrata maternice, on se obično razvija sporo, prolazeći kroz sve stupnjeve promjena displazije odnosno abnormalnih nalaza. Smatra se da, ako se ne liječi, je potrebno sedam godina za promjenu početne CIN I promjene u klinički vidljiv karcinom vrata maternice.
Odgovor na pitanje o sigurnoj zaštiti je kondom jer on predstavlja mehaničku zaštitu. Istina je da zaštita kondomom nije 100%-tna jer kondomom nisu prekriveni svi dijelovi spolnog organa, pa se HPV može prenijeti i sa tih mjesta. Ono što je bitno, da redovito kontrolirate PAPA test i jačate imunološki sustav, kako bi se Vaš obrambeni sustav borio protiv HPV-a, ako je on dokazan.

Kiedis

10.06.2008. 16:30

Poštovana,

Imam jedno zapravo čudno pitanje. Danas mi je rađena biopsija, i kako mi nakon toga nije bilo dobro zaboravila sam doktora pitati nakon koliko vremena ukloniti tamponadu? Da li mi možete pomoći?

Hvala unaprijed

Srdačan pozdrav,

Kiedis

Marija Hršak, dr. med.

08.07.2008. 20:25

Poštovana, iako je prošlo dosta vremena od Vaše biopsije i vjerojatno ste već riješili problem, ali za ubuduće i za one koji ne znaju, tamponadu treba izvaditi iz rodnice 3-4 sata nakon zahvata.