Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak vrata maternice


Autor Poruka

Smiljana

18.10.2008. 20:55

Pozdrav,bila bih vam veoma zahvalna kad bi mi mogli prevesti i objasniti ove latinske nazive: 1. Status post cu.expl.No II,
, 2:Polypus glandularis endometrii cum hyperplasia coplex atypica
I jos me zanima koliko traje operacija uklanjanja maternice i koliko je rizicna kod pacijentica koje imaju problema s srcem?
Unaprijed se zahvaljujem !

Marija Hršak, dr. med.

20.10.2008. 10:50

Poštovana, iz navoda pod brojem 1 ne mogu Vam dati točno objašnjenje jer naziv nije u potpunosti i točno ispisan. Mogu pretpostaviti da se radi o operaciji ili zahvatu koji je učinjen zbog krvarenja u menopauzi, budući da niste naveli razloge zbog kojih je zahvat učinjen niti koji je zahvat učinjen (da li je u pitanju operacija ili frakcionirana kiretaža). Naziv pod brojem 2 opisuje patohistološku dijagnozu dobivenog materijala tijekom zahvata, a znači da je u šupljini maternice bila prisutna tvorba, polip - ograničeno žarište zadebljanja u sluznici maternice, što je u najvećem broju slučajeva dobroćudno, a zloćudne promjene na tom dijelu susreću se rijetko. Nastavak opisa dijagnoze -cum hyperplasia endometrii comlpex atypica, opisuje da ipak u sluznici maternice postoje i umnožene, proširene žlijezde sa atipičnim stanicama, te je kod takvog nalaza potrebno učiniti operaciju.
Teško je odgovoriti na pitanje o trajanju operacije, jer to ovisi o nizu faktora, o samom operativnom nalazu,opsegu operacije, operateru, anesteziologu.
Što se tiče srčanih oboljenja i operacije, potreban je interinstički pregled i suglasnost prije operacije, te suglasnost anesteziologa.