Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV i ASC-US


Autor Poruka

Vedranna

28.05.2009. 15:20

Poštovana,

PAPA test mi je dva puta pokazao ASC-US (a u zagradi navedeno: ASC malobrojne), genotipizacija je pokazala HPV vioki rizik (tip 16), kolposkopija nije pokazala ništa.

Možete li mi, molim Vas, odgovoriti:
a) Koje bi još preglede trebala napraviti da saznam točno stanje budući da ASC-US znače atipične stanice NEODREĐENOG ZNAČENJA?
b) Kako brzo HPV tipa 16 stvara promjene; tj. da li je dosta odlaziti na papu i kolposkopiju svakih 5 mjeseci?
c) Ginekologica mi je odredila terapiju INTERFERONOM (vaginalete), budući da su jako skupe (2.200,00 kn jedna kutijica a meni su potrebne najmanje dvije), možete li mi reći kako one djeluju i koliko su učinkovite; i da li postoji neka druga terapija?

Hvala

Marija Hršak, dr. med.

01.06.2009. 19:00

Poštovana, ako niste napravili briseve vrata maternice na aerobe, Mycoplasmae i Chlamydiu, preporučila bih da napravite još i tu pretragu, budući da promjene neodređenog značenja mogu biti i posljedica upale. Ukoliko upala postoji, liječite se i Vi i Vaš partner. Teško je reći kako brzo napreduju promjene ukoliko je HPV pozitivan. Bitno je da za 4 mjeseca ponovite PAPA test, te će daljnji postupci ovisiti o tom nalazu. Interferonska terapija se u posljednjih nekoliko godina više baš i ne koristi u liječenju HPV infekcija. Ono što se danas preporučuje je jačanje imuniteta nekim od preparata prisutnim na tržištu. Infekcija sa HPV-om je u 80% slučajeva prolazna, dok u 10-20% žena ostaje trajna. Budući da mi ne možemo znati tko će razviti trajnu, a tko prolaznu infekciju, potrebno je jačanje imuniteta, da se organizam sam bori protiv virusa, te redovite kontrole PAPA testa.

Vedranna

04.06.2009. 14:25

Hvala Vam na odgovoru.
Rekli ste da se terapija interferonom u zadnje vrijeme ne provodi često. Zašto je tomu tako? Nije li i to jedan vid jačanja imuniteta, jači i učinkovitiji od, primjerice, beta glucana i sličnih preparata?
O interferonu se tako malo može naći podataka na internetu a ja sam spremna platiti njegovu cijenu ukoliko se zna da je on imalo učinkovitiji od ostalih podizača imuniteta.

Marija Hršak, dr. med.

07.07.2009. 23:25

Poštovana, pokazalo se da je interferonska terapija preskupa, a nedovoljno učinkovita.