Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV I MIRENA


Autor Poruka

nadaprvi

15.05.2010. 10:50

Poštovani,

Prije četri godine stavila sam mirenu. Do sada sam bila super zadovoljna. Nikad u svom životu nisam imala nikakvu infekciju. Od desetog mjeseca ustanovljen mi je CIN 1 , a sad i HPV visokog rizika. U šoku sam, nemogu se povezat s tim nikako, sportom se bavim, higijena mi je na prvom mjestu , imam spolne odnose isključivo s mužem, on tvrdi isto. Pitam se dali je mirena možda jednim djelom napravila osjetljivost sluznice, mislite li da bi je trebala izvadit, moj se ginekolog također poćeo mislit. Dali mogu imati normalne spolne odnose i dali postoji nešto za taj vražiji HPV?

Hvala

Marija Hršak, dr. med.

22.06.2010. 23:00

Poštovana, Mirena nije mogla uzrokovati abnormalnosti na PAPA testu. Određeni broj PAPA testova može biti lažno pozitivan, odnosno lažno negativan i stoga ih je potrebno redovito raditi. Savjetujem da učinite briseve vrata maternice na bakterije, Mycoplasmae, Chlamydiu i HPV tipizaciju. Ukoliko postoji upala, potrebno je da se liječite i Vi i Vaš partner. Ako je sve u redu, ponovite PAPA test u roku od 4 mjeseca od posljednjega, te će daljnji postupci ovisiti o tom nalazu. Mirena se ionako nakon 5 godina treba zamijeniti sa novom. Možete pričekati nalaze slijedećeg PAPA testa, pa se sa svojim liječnikom dogovoriti o daljnjim postupcima, mada Mirena ne smeta niti ukoliko postoji potreba za manjim zahvatima, npr. u smislu biopsije vrata maternice.