Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV visokog rizika + CIN I + planiranje trudnoce


Autor Poruka

bubi1982

11.05.2010. 13:35

Vec sam Vam postavila pitanje prije 6 mjeseci kad mi je na brisevima koje sam radila samoinicijativno (nisam imala nikakve smetnje) otkriven HPV visokog rizika (klamidija i ureaplasma urealiticum i mycoplasma hominis negativne). Bi li mozda trebala i neke druge briseve?
Na PAPA testu nakon 6 mj. pokazao se CIN I (parakeratoza SIL CIN I) iako sam u ovih 6 mj. radila na imunitetu (pila beta glucan, i inace pazim na prehranu, vjezbam i sl.) a HPV imam vec 5 godina sigurno. Usto, vec sigurno 7-8 god. imam eritroplakiju oko VU pa da li je i to razlog za povecani oprez?
Zasto prijasnje nalaze PAPE koji su pokazivali upala-promjene na stanicama-parakeratoza ali BEZ abnormalnosti epitela nitko nije povezivao s HPV-om. I da li je normalno da nalaz PAPE uvijek u mikrobiologiji pokazuje mijesana flora ili bacillus vaginalis te da ima leukocita mnoštvo ili nešto a da se nikako ne lijeci kao meni (gledam nalaze otprije kad nisam znala za HPV)?
Ginekolog kaze da se vidimo za 4 mj. te da zasad nista ne poduzimamo.
Mene bi ipak zanimalo i drugo misljenje s obzirom da je to HPV visokog rizika i da ga imam vec sigurno 5 godina pa bi on tek sad, kad je krenuo "stvarati nevolje", to i nastavio.
Planiram uskoro pocet radit na bebici i ne znam bi li se trebala prvo rijesit CIN-a ili mogu ostati trudna i prije toga bez straha za to da se ne razvije nesto gore.
Sto ako ostanem trudna prije tog papa testa? Moj doktor kaze da nema veze.
Ne znam je li pametnije da ova 4mj. suprug i ja imamo odnose sa kondomom pa vidimo sto ce biti ili...? Da li je potrebno da i on obavi briseve na HPV i dr.?
Takodjer, je li moguce da je CIN nastao jer sam prestala nakon 7 godina piti kontracepcijske tablete pa je hormonska promjena utjecala na pad imuniteta i sposobnosti organizma da se štiti, pošto je to 5 godina uspješno radio? Kad sam radila briseve prije 6mj. doktorica mi je rekla da sam vrlo osjelljiva dolje i da je napravila malu ranicu te da koristim Vagisan za svaki slucaj, je li promjena na stanicama mogla tada i od toga krenuti?
Da li mi Vi preporucate da skupim nalaze od zadnjih godina i idem i kod drugog lijecnika po savjet ili jos neku pretragu (prijateljica je recimo isla na collor dopler u petrovu da se te stanice bolje pogledaju) te mozda i neki lijek (vaginalete, antibiotik, tu takodjer citam da ljudi svasta dobivaju od lijekova)?
Znam da je pitanje dugacko, i da sam dosadna ali taman kad planiras dijete ovo je zadnja dijagnoza koju zelis vidjeti...

Marija Hršak, dr. med.

14.05.2010. 11:25

Poštovana, kao što ste rekli, imate HPV pozitivan unazad nekoliko godina. Vaš organizam se do sada jakošću imnološkog sistema borio protiv njega, ali u jednom trenutku, kad imunološki sustav popusti iz bilo kojeg razloga, djelovanje HPV može doći do izražaja. Tako se kod Vas pojavio CIN I, što predstavlja početni stupanj abnormalnosti epitelnih stanica. Briseve vrata maternice ste rekli da ste učinili, ali da je sve bilo negativno osim HPV-a. Stoga, ponovite PAPA test nakon 4 mjeseca od prethodnog i daljnji postupci će ovisiti o tom nalazu.
Pokušajte sanirati promjene prije planiranja trudnoće, mada to nije razlog da ne ostanete trudni i sada.

bubi1982

14.05.2010. 14:20

Hvala na brzom odgovoru, pozdrav.