Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV i spontani pobačaj


Autor Poruka

nel

29.09.2008. 16:40

Nakon spontanog pobačaja u 10 tjednu sam, među ostalim pretragama, na preporuku ginekologa napravila i HPV genotipizaciju. Doktor mi je javio da su nalazi stigli i da imam HPV srednjeg rizika, što je mene doista šokiralo! Naime, suprug i ja smo prije braka bili u dugogodišnjoj stabilnoj vezi i nismo nikad u životu imali bilo kakve intimne kontakte s nekom drugom osobom! Nije mi jasno otkud HPV? Razmišljam je li moguće dobiti zarazu na javnom WC-u ili na bazenu? Trenutno mi se to nameće kao logičan odgovor, jer doista sam zbunjena. I zanima me još je li moguće da je HPV uzrokovao spontani pobačaj?
Unaprijed hvala na odgovorima!

Marija Hršak, dr. med.

20.10.2008. 11:30

Poštovana, niste naveli kakav je nalaz Vašeg PAPA testa i da li je on upućivao na abnormalnosti stanica povezane sa HPV-om. Vjerojatno postoji razlog zbog kojeg se Vaš ginekolog odlučio na traženje na genotipizaciju za HPV. HPV se prenosi spolnim putem, no mogli ste ga zaraditi Vi ili Vaš suprug bilo kada u životu do sada, ali je imuni sustav bio dovoljno jak da se obrani. Kad u jednom trenutku nastane slabost u imunološkom sustavu iz bilo kojeg razloga, djelovanje virusa se može ispoljiti. HPV se ne dovodi u povezanost sa spontanim pobačajima, no neke druge infekcije na spolnom sustavu mogu do njega dovesti. Stoga Vam savjetujem da učinite PAPA test i briseve vrata maternice na aerobe, Mycoplasmae i Chlamydie, da se isključi upala vrata maternice kao mogući uzročnik spontanog pobačaja, a ovisno o nalazu PAPA testa i druge pretrage ako PAPA nije uredan.