Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trebam savjet...


Autor Poruka

Bwah

22.04.2008. 21:35

poštovani imam nekoliko pitanja za vas.
imam 23 godine.
kod prošlog pregleda i na temelju (samo!) papa testa (pred 6 mj) ginekolog mi je rekao da imam hpv virus, te mi za terapiju dao doksiciklin,betadine vagitorije i dalacin kremu. terapiju sam potrošila.
no ja sam zbunjena i prestrašena. to je prvi papa da mi ne valja.
jedini partner s kojim sam imala nezaštićen spolni odnos je bio moj dugogodišnji dečko, veza je bila 100% monogamna i također smo nevinost skupa izgubili.
tako da je mogućnost da sam pokupila od njega hpv jednostavno nemoguća.
poslije njega sam imala odnos s jednim dečkom, ali upotrijebljavali smo kondome.
da li je moguć prijenos hpv virusa oralnim seksom?? da napomenem - kondilome nemam.
(mogu li kondilomi biti unutar rodnice, ako da da li ih ginekolog može vidjeti/osjetiti običnim pregledom)
po toj logici onaj partner s kojim sam imala (samo) oralni sex, hpv ima u usnoj šupljini?
također sam zbunjena - kako je meni ginekolog mogao dijagnosticirati hpv preko papa testa?
pa ne pokazuje li papa test samo promijenjene stanice? da li su te promijenjene stanice očitane ih pape uvijek indikacija na hpv? kako on to može znati samo iz papa testa?
šta i kakve sve pretrage da tražim kod slijedećeg posjeta ginekologu?
da li je papa test dovoljan?
šta bi sve uključivao najkompletniji ginekološki pregled?
(željela bih napraviti sve briseve koji postoje kao i stupanj čistoće sekreta i slično, da li da to i kako posebno spomenem)
da li bi bilo poželjno napraviti i ultrazvuk sa vremena na vrijeme?
zanima me još ako mi možete reći koliko je otprilike cijena kod privatnika na sve briseve kao i na bris za dokaz hpv virusa?
unaprijed vam se zahvaljujem na trudu, vremenu i odgovoru.

Marija Hršak, dr. med.

27.04.2008. 20:25

Poštovana, PAPA test je metoda za dokazivanje abnormalnosti stanica na sluznici vrata maternice i može upućivati na prisutnost HPV promjena. Da se dokaže prisutnost HPV-a, potrebno je učiniti genotipizaciju HPV obriskom iz vrata maternice, te ako postoje abnormalne stanice na PAPA testu, učiniti i briseve vrata maternice na aerobe, Mycoplasmae i Chlamydiu.
HPV visokog rizika izaziva abnormalnosti stanica sluznice vrata maternice, dok HPV niskog rizika izaziva nastanak kondiloma (bradavičastih izraslina). Najčešća lokalizacija kondiloma kod žena je na stidnici, anusu, međici, u rodnici i na vratu maternice. Ginekološkim pregledom se te promjene mogu vizualizirati.
Moguć je prijenos HPV virusa oralnim kontaktom.
Savjetujem Vam da ponovite PAPA test, te u slučaju prisutnih abnormalnosti napravite briseve vrata maternice i genotipizaciju na HPV virus. Daljnji postupak ovisiti će o tim nalazima.

Katy

25.09.2008. 21:25

Dobroveče.da li mi možete reći kolike su šanse da mi se vrati hpv i cin 3 nakon što je obavljen letz.prvi papa test nakon letza je bio uredu a sada čekam nalaze od drugog?Unaprijed hvala na odgovoru

Marija Hršak, dr. med.

21.10.2008. 19:20

Poštovana, najveće studije su potvrdile visoku stopu izlječenja nakon LETZ-a, koja se kreće od 90-97%. Ipak, zbog mogućih recidiva (ponovne prisutnosti promjena na PAPA testu), obavezne su redovite postoperativne citološke, a po potrebi i kolposkopske kontrole. Tijekom prve postoperativne godine citološke kontrole (PAPA test) se obavljaju svaka 3-4 mjeseca. Ako su nalazi uredni, u drugoj godini se kontrole mogu obavljati svakih 6 mjeseci. Ako unutar 3-5 godina nema recidiva (povratka bolesti), bolesnica se dalje može kontrolirati jedanput godišnje.