Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv i trudnoća


Autor Poruka

papilon38598

18.01.2008. 16:25

poštovana,
prošle sam godine pomoću kućnog testa saznala da sam trudna, otišla sam kod nove doktorice da potvrdim trudnoću, napravila mi je papa test, malo me pregledala i rekla da dođem za mjesec dana na kontrolu, a ako hoću kod nje napraviti ultrazvuk mogu kad dođem za mjesec dana na kontrolu. Nakon 3 tjedna sam prokrvarila, javila se doktorici a ona me poslala u bolnicu na par dana. Kad sam došla u bolnicu saznala sam da sam imala spontani pobačaj i da je plod mrtav već 7-10 dana. Nakon kiretaže sam se javila doktorici koja je rekla da dođem k njoj kad mislim da je potrebno. Nakon prve mjesečnice otišla sam u bolnicu na kontrolu kako mi je doktor iz bolnice i rekao te mi je preporučio da nakon slijedeće mjesečnice napravim bris cerviksa bakteriološki. Kad sam se opet javila doktorici sa nalazom sa kiretaže rekla je da je došlo do odbacivanja posteljice i da se razlog ne zna ali da to nije ništa rijetko i da se tu ništa ne može. Na moj upit za rezultat papa testa koji mi je napravila prilikom prvog posjeta, rekla je da je sve uredu. Obzirom da nisam bila zadovoljna njezinom uslugom promijenila sam doktora i odlučila sve nanovo. Bris cerviksa je pokazao da imam urea plasmu i echericiu coli. Doktor mi je dao terapiju te nakon pomonvljenih briseva ustanovio da su se bakterije očistile i da je sve uredu i da mogu ponovno zatrudniti. Od kiretaže je prošlo skoro 13 mjeseci,zatrudnila još nisam, a na ponovni papa test sam otišla prije mjesec dana. Danas me nazvala sestra sa ginekologije i rekla da mi je papa test pozitivan na hpv i da dođem na tipiziranje. Užasno se bojim onoga što me čeka. Zanima me može li hpv uzrokovati neplodnost ili probleme u trudnoći. Znam da možda brzam sa pitanjima ali interesira me kako je papa test prije godinu dana bio uredu a imam istog partnera već 3 godine?
Hvala

Marija Hršak, dr. med.

19.01.2008. 02:15

Poštovana, niste mi rekli koji je nalaz PAPA testa, već samo da je pozitivan na HPV. PAPA test nije metoda za dokazivanje HPV-a, već samo može upućivati na promjene vezane uz HPV. Metoda za dokazivanje HPV-a je genotipizacija. HPV izaziva promjene u smislu abnormalnosti stanica na vratu maternice, te svakako treba redovito kontrolirati PAPA test, ali HPV nije uzrok neplodnosti. Određeni postotak PAPA testova može biti lažno pozitivan, odnosno lažno negativan, stoga ga treba redovito kontrolirati, kod nas jedan puta godišnje.

papilon38598

21.01.2008. 14:25

Ne znam točno koji je nalaz PAPA testa jer me sestra sa ginekologije telefonski obavijestila o tome što sam Vam već napisala i zvala me da me odmah zapiše za termina za genotipizaciju. Tako da jedino što znam za sada je da je pozitivan.

Marija Hršak, dr. med.

10.02.2008. 21:10

Poštovana, kao što sam Vam već prije rekla, tek nakon nalaza genotipizacije možemo govoriti da li je HPV pozitivan ili ne.