Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hpv -vis.rizika i konizacija


Autor Poruka

mama9

24.01.2008. 22:55

Ukratko-Molim da mi sto pre razresite dilemu.Oktobra 2004. moj nalaz Papa bio je normalan ,oktobra 2005.bila sam par nedelja trudna i Papa test je pokazao prisustvo Hpv virusa niskog rizika.Moja doktorka je predpostavila da je imunitet opao zbog trudnoce i da se aktivirao virus koji je vec postojao.2006.nalaz Papa normalan,a 2007 mi je nalaz lll D .U Njemackoj je to oznaka za navodnu ''sumnju'' na moguci hpv virus i doktorka je zahtevala kontrolu nakon tri mjeseca..Pre par nedelja Papa test je opet uradjen i nalaz je lll D (R87.6 G).Hpv High risk :976 ; Pap ll W - ggf.Koni?
Doktorka je objasnila da moram uraditi prvo Kolposkopiju a zatim Biopsiju i po nalazu se vec pretpostavlja Konizacija.Samo na kolposkopiju moram cekati od 4-6 nedjelja,zatim na rezultat do 2 nedjelje.U slucaju Konizacije radi se 6-8 nedelja posle pozitivnog nalaza.Ukupno skoro 16 nedelja neizvjesnosti i straha sta i koliko se sve u medjuvremenu pogorsalo.I dalje ne znam da li je to dijagnoza za Cin 1,Cin 2 ili 3 ili je to skroz nesto drugo.Ako se za tri meseca dijagnoza toliko pogorsala -Hpv High risk 976 -da li ja HITNO trebam da sve sto pre obavim na privatnoj klinici ili mogu cekati toliko?Unaprijed zahvalna .

Marija Hršak, dr. med.

02.02.2008. 15:45

Poštovana, nisam točno upućena u nalaz PAPA testa III D, no u svakom slučaju, ukoliko je HPV visokog rizika kod Vas pozitivan, a nalaz PAPA testa ukazuje na displaziju srednjeg ili višeg stupnja (CIN II ili CIN III), potrebno je učiniti kolposkopiju. Ako nalaz kolposkopije potvrđuje citološku dijagnozu (PAPA test), potrebno je u nastavku učiniti i biopsiju. Na temelju nalaza biopsije i PHD analize odlučuje se o daljnjem postupku. Samom biopsijom se može ukloniti i bolesno tkivo sa vrata maternice, tako da kontrolni PAPA test nakon biopsije može biti i uredan, te ga je potrebno redovito kontrolirati. U slučaju lošeg PAPA testa nakon biopsije, ovisno o nalazu, preporučuje se LETZ ili konoizacija.

candy22

03.02.2008. 22:05

poštovanje!Zanima me da li se vrijedi cijepiti protiv hpv-a ako je on vec prisutan?hvala

Marija Hršak, dr. med.

24.03.2008. 17:55

Postoji preko 100 podvrsta HPV-a, niskog i visokog rizika.Cijepljenje jednim od cjepiva protiv HPV-a je preporučljivo i u slučaju pozitivnog nalaza HPV, jer vas ono može zaštititi od vrste HPV kojom niste zaraženi.