Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV po stoti put


Autor Poruka

Marko1984

09.07.2007. 21:50

Dobar dan.
Evo, već tjednima čitam sve o HPV na vašem forumu, na internetu, po novinama, i što više čitam to sam više zbunjen.
Naime, curi mi je na PAPA testu utvrđen CIN-I, te poslije i HPV visokg rizika. U prvom trenutku to je kod oboje izazvalo šok. U vezi smo 4 godine. Nakon toga sma se načitao stvari o HPVu i uvidio da je to najrasprostranjenija spolna bolest. Nevjerojatno zvuče postotci o 80% zaraženih(plus informacija o 30% lažno negativnih nalaza), te se namče zaključak da HPV imaju gotovo svi, ili svi koji su stupili u spolni odnos. Takav način razmišljanja me je donekle umirio, ali imam mnogo pitanja koja me muče. Za pretpostaviti je da nakon 4 godine odnosa i ja imam HPV.
1. Čitao sam o načinima dokazivanja HPv kod muškaraca i da nisu baš uspješni. Zanima me, gdje bih se ja mogao testirati(na području Slavonije) i koje su mi uputnice potrebne?
2. Kako je HPV neizlječiv, nameće se pitanje kako ću ja ikad moći imati drugu curu, a da joj ne prenesem HPV, odnosno da joj ne ugrozim zdravlje, pa i život? Pošto je i upotreba prezervativa neučinkovita.
3. I na kraju si zaključujem, blago onima koji nemaju pojma o HPV, i ja bih volio da nisam ni čuo za njega. Ali stvarnost je takva i želim izgurati taj HPV iz svog života i nadam se da će mi vaš odgovor u tome pomoći.
Unaprijed HVALA.

Marija Hršak, dr. med.

19.01.2008. 02:15

Poštovani, infekcija HPV - om je dramatično porasla u posljednjih 30 godina, te se danas smatra, kao što ste i sami rekli, najčešćom virusnom spolnom prenosivom bolešću. Infekcije HPV uzrokuju različite promjene, od dobroćudnih bradavica, akuminiranih kondiloma, sve do karcinoma vrata maternice, stidnice, rodnice, pa čak i penisa i anusa. Infekcija HPV-om kod muškaraca je često asimptomatska, što predstavlja velik dijagnostički problem. Što se laboratorijske dijagnostike tiče, danas je neposredna detekcija HPV DNA u uzorku tkiva ili obrisku uretre kod muškarca metoda izbora. Gdje se možete testirati na području Slavonije, najbolje je da se konzultirate sa svojim liječnikom obiteljske medicine ili u Zavodu za javno zdravstvo, a uputnicu ćete dobiti od svog liječnika obiteljske medicine. Ukoliko rezultati nalaza budu pozitivni, budući da se radi o spolno prenosivoj bolesti, spolnim putem infekciju možete prenijeti partnerici. Stoga je važno da ona radi redovite preglede PAPA testom, kao i samo detekciju virusa iz obriska vrata maternice. Kondom predstavlja zaštitu, ali smatra se, ne dovoljnu.

Marko1984

23.04.2008. 00:10

Ovako. u međuvremenu smo cura i ja prekinuli. Nisam još bio kod lječnika. Što sad preporučate dalje?
Pošto mi cura ima HPV, a bili smo u vezi skoro 5 godina, HPV imam sigurno. Bio sam joj vjeran cijelu vezu.
Čitajući sam vidio da je kod muškaraca skoro nemoguće dokazati HPV. A i da se dokaže opet nema lijeka. Znači, ja sam potencijalna prijetnja budućim curama. Kako više ikad imati normalnu vezu i zdrav seksualni život? Molim vas da odgovorite iskreno, bez nabacivanja podataka koje već svi na ovom forumu dobro znamo i od kojih nam je muka. U životu sam bio sa 3 partnerice. I ne može se reći tko je kome HPV prenio, a nije sad ni bitno. Zanima me što je sa ljudima koji su u svom životu imali puno više partenra, zar oni imaju onda 20ak ili više vrsta HPV. Sve ovo mi je neshvatljivo. Prema postotcima HPV imamo gotovo svi, pa možda i vi doktorice. Stoga, molim vas da mi pomognete sa nekim savjetom. Kako više ikad normalno živjeti sa HPVom? Dok ja čupam kosu i razmišljam o tome, drugi koji pojma nemaju o HPV, i koji misle da kondom štiti od svega, bezbrižno uživaju. I onda mi se već čini da HPV imamo svi i da samo ovisi o imunitetu dali će se pojaviti ili ne. Molim vas da me uvjerite drugačije ako griješim.
Na TVu, u novinama, tu na forumu se sa takvom lakoćom iznose podaci o 80-100% zaraženih!!!! Onda su svi zaraženi, ne? Pa to nema smisla. Znam da ima puno vrsta HPV i da svaki uzrokuje drugačije simptome ili su asimptomatski, znam podatke, al mnogo toga je tu nejasno. Kažete da je to u zadnjih 30ak godina. Meni se čini da je to oduvijek, a samo se poboljšala dijagnostika. Pa zar se danas ne koriste više kondomi nego onda?
I što nam je onda činiti????
HPV nosimo u ustima i na spolnom organu. Treba li se testirati i na HPV u ustima? Obilježeni zauvijek.
Znam da slična razmišljanja muče većinu koji posjete ovaj forum. Tražimo odgovore, ali tražimo i utjehu.
Činjenica je da ljudi koji posjete ovaj forum mare za sebe i za druge, traže ogovore, ali tako je teško pronaći neko suvislo objašnjenje.
Znam da sam u ovom pitanju zakomplicirao stvar, ali stvar sa HPVom i je komplicirana. Nemojte odgovarati sa suhoparnim podacima koji ionako još dodatno stvaraju pomutnju.
Imam 25 godina i što sad dalje? Više nikad ne voditi ljubav sa voljenom osobom? Spreman sam učiniti sve što treba da bi zaštitio sebe i svoje moguće buduće partnerice, ali molim vas pomozite prijedlozima.
Unaprijed hvala.