Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim vas za savjet


Autor Poruka

goshcha

17.06.2008. 14:35

Poštovana doktorice,
U travnju mi je nalaz PAPA testa pokazao CIN 1 i promjene povezane sa hpv-om (hpv genotipizacija mi nije rađena, jer je ginekolog rekao da prvo treba očistiti promjene, pa ju tek potom raditi). Odmah sam napravila vulvoskopiju i kolposkopiju. Kolposkopija je pokazala promjene unutar maternice koje su prekrile više od pola maternice. Obzirom da je prevelika površina maternice zahvaćena, ginekolog (privatna poliklinika) mi je već 3 puta radio terapiju premazivanjem podofilinom. Na posljednjoj terapiji rekao je da se situacija pogoršala i da će sljedeći put paliti i unutar maternice i vanjske kondilome kojih je sve više. Molim vas, recite mi da li je to uobičajena procedura ili bih trebala otići i kod drugog ginekologa? Također je moj muž kod njega radio peniskopiju i dobio je Canesten Mast i Garamycin mast.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Marija Hršak, dr. med.

08.07.2008. 20:25

Poštovana, s obzirom na terapiju koja je provedena, pretpostavljam da su se kod Vas pojavili kondilomi. Radi se dakle o bradavičastim izraslinama na vanjskom spolovilu, vulvi, u rodnici i na vratu maternice, a ne unutar maternice. Postupak koji je kod Vas proveden u svrhu terapije kondiloma je odgovarajući. S obzirom na nalaz PAPA testa bilo bi potrebno učiniti i briseve vrata maternice i genotipizaciju HPV virusa, te liječiti eventualnu upalu kod Vas i kod Vašeg partnera. Potrebno je i ponoviti PAPA test za 4 mjeseca.