Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinom in situ- Cin 3


Autor Poruka

dea123

14.01.2009. 22:35

Poštovani, danas mi je dijagnosticiran papa testom carcinom in situ ,i Cin 2 i 3 visokog stupnja.. Ginekologinja je rekla da je još uvjek izlječivo i poslala me je na koloskopiju i histologiju.. Zanima me proces koloskopije i histologije. Zanimaju me uzroci i posljedice. Inaće 1 papa test sam radila 2006 godine i bilo mi je cin 1. drugi papa test 2007 i nije ništa bilo naravno nakon terapije... Onda sam opet bila kod ginekologa radi iscjetka ,mislim da je bila candida. Rješila sam ju terapijom....No eto 23.12.08 sam radila papa test i dijagnoza je takva kakva je ... Imam 20 g. , menstruacija mi je uvjek bila uredna i redovna,nikad kasnila,nikad uranila uvjek 28 .dana. Nisam još rađala,ali mi je namjera pa me i zanima koliko je moguće da rodim ako mi moraju ukloniti 1/3 grlića maternice ? Molila bih Vas da mi što prije odgovorite.... Unaprijed hvala

Marija Hršak, dr. med.

07.02.2009. 16:50

Poštovana, kolposkopija je postupak kojim se promatra vrat maternice pod velikim povećanjem i pod jakim osvjetljenjem. Kad se prikaže vrat maternice, premaže se sa otopinama i nakon toga se promatra. Gleda se da li se promjene koje su prisutne na PAPA testu vide i pod velikim povećanjem. Ukoliko se promjene vide, onda se radi biopsija. To je uzimanje uzorka tkiva sa vrata maternice koje se onda histološki dijagnosticira. Samim uzimanjem tkiva može se odstraniti čitav promijenjeni dio, tako da biopsija spada u dijagnostičku i terapijsku metodu. Daljni postupak će ovisiti o histološkom nalazu biopsije. Ako se histološki potvrdi nalaz Vašeg PAPA testa(ca in situ), onda se preporučuje manji operarativni zahvat-LETZ kod mladih djevojaka koje još nisu rodile, baš iz razloga da bi se sačuvao veći dio vrata maternice, ili konizacija kojom se odstranjuje nešto veći dio vrata maternice. U svakom slučaju, s obzirom na nalaz Vašeg PAPA testa, biopsija će biti potrebna, a daljnji postupak će ovisiti o tom nalazu.

dea123

07.02.2009. 22:40

Poštovani,

bila sam na kolposkopiji,nije mi uzet biopsijski nalaz . Testirana sam na HPV i pozitivna sam na 16,18,33,35,31 itd ne znam sad točno.

Dali postoji neka vrsta ljećenja protiv HPV-a osim jaćanja imuniteta?

Unaprijed hvala

s poštovanjem

Marija Hršak, dr. med.

09.02.2009. 20:45

Niste naveli kakav je nalaz kolposkopije i što je liječnik rekao. Niste pozitivni na sve te tipove HPV-a, već na jedan od njih. Trebate jačati svoj imunološki sustav da bi se organizam borio protiv HPV-a i ponoviti PAPA test da se ponovo provjeri nalaz.

dea123

04.03.2009. 16:50

Postovana doktorice.

kolposkopski nalazi su uredni i nema nikakvih znakova da postoji rak grlica maternice,ponovila sam papa test
i sad cekam nalaze naravno za jacanje imuniteta sam uzela aloeveru (tablete) .

Puno Vam se zahvaljujem na odgovorima za mene.

jopica

20.05.2010. 00:30

Pišem vam u ime mame,danas je dobila nalaz papa testa u kojem je prisutan cin 3 i carcinom in situ!Dobila je uputnicu za daljnje pretrage!molila bih Vas ako mi možete reci nešto više o tome!koliko je ozbiljno ovo stanje?hvala unaprijed

Marija Hršak, dr. med.

22.06.2010. 23:00

Poštovana, detaljno je sve opisano kod odgovora za "dea 123" od siječnja 2009. U svakom slučaju, Vaša mama treba učiniti kolposkopiju da se vidi da li promjene na PAPA testu postoje i na kolposkopiji, te da li je na temelju tog nalaza potrebno učiniti i biopsiju, odnosno uzimanje uzorka tkiva vrata maternice kojim se i promjena može odstraniti. Daljnji postupci će ovisiti o tim nalazima.