Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV visokog rizika - grlo


Autor Poruka

Cicibela3

21.09.2009. 23:25

Postovani,
prosle godine sam napravila papa test i imala sam CIN I i HPV visokog rizika.
Nakon toga sam napravila LETZ biopsiju i ukonjene su mi promjene na vratu maternice. Imala sam i kronicni cervicitis te sam lijecena sa antibioticima. Zadnja dva pregleda kolposkopom i papa test su u redu.
Imam dva pitanja:
1. Da li je moguce izlijeciti se od HPV-a ili on stalno ostaje u organizmu?
2. Da li su moguce promjene u grlu zbog HPV-a s obzirom na oralni sex jer vec dvije godine imam crveno grlo bez ikakvih bolova ili sekreta. Ako je moguce da HPV ima veze s time kako to mogu utvrditi?
Hvala.

Marija Hršak, dr. med.

09.10.2009. 10:00

Poštovana, infekcije HPV-om su u 80 % slučajeva prolazne, znači organizam se sam, koristeći svoj imunološki sustav, izbori protiv njega. U 10-20% slučajeva se može razviti trajna infekcija koja može dovesti do nastanka displazija vrata maternice (to su promjene koje se na PAPA testu manifestiraju u vidu CIN promjena). Koje će žene razviti trajnu infekciju mi ne možemo znati, te je potrebno redovito kontrolirati PAPA test. Predlažem da uzimate i neke od preparata za jačanje imuniteta.
Što se tiče odgovora na Vaše drugo pitanje vezano uz promjene na grlu-kod nekih je žena su nađene bradavičaste tvorbe na ždrijelu, koje su povezane sa HPV-om niskog rizika (vezano uz oralne odnose). U svakom slučaju, predlažem da pregledate grlo kod otorinolaringologa ako stalno postoje promjene koje opisujeta.