Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV,CIN I,KOLPOSKOPIJA...NIKAD KRAJA!


Autor Poruka

Mirela20

30.09.2009. 15:00

Poštovana,veoma sam zabrinuta. Dvadeset mi je godina. Prije tri godine sam obavila prvi PAPA test i liječnik mi je otkrio HPV i mogućnost nastanka raka vrata maternice. Od tada nijedan nalaz nije bio u redu(na preglede idem svakih 6.mjeseci). Već drugi put moram raditi kolposkopiju(zbog CIN I) i sve me to zbunjuje i plaši. A u zadnjih nekoliko mjeseci osjećam bol u području spolnog organa. Molim Vas recite mi,koliko je moja situacija ozbiljna?? Koje su mi mogućnosti nastanka raka te da li(ako se to i dogodi) ću moći imati djece jednog dana??????

Marija Hršak, dr. med.

17.10.2009. 20:00

Poštovana, niste mi napisali kakav je nalaz kolposkopije, pretpostavljam da je PAPA stalno CIN I. Ako se CIN I stalno ponavlja, treba definirati nalaz kolposkopije, te ako i na kolposkopiji postoje promjene, potrebno je učiniti biopsiju - što znači uzimanje uzoraka tkiva za histološku analizu. Biopsija može biti i dijagnostička i terapeutska metoda, znači da samim postupkom odstranite uzorak tkiva koji je promijenjen. Osim biopsije, u nekim ordinacijama se radi i krioterapija, što je zamrzavanje promijenjenog dijela tkiva smrznutim dušikom, ili se upotrebljava laser u terapiji takvih abnormalnosti na stanicama. Nakon bilo koje od provedenih metoda potrebno je ponoviti PAPA nakon 3-4 mjeseca, te će daljnji postupci ovisiti o tom nalazu.
Bitno je da se redovito kontrolirate.
Postoji niz poštednih metoda kojim se mogu izliječiti takve promjene na vratu maternice, kako bi se mladim ženama osiguralo da svoju trudnću provedu uredno.
HPV je glavni uzročnik raka vrata maternice, međutim, potrebno je da prođe 7-10 godina od kada se otkrilo da postoji abnormalnost na vratu maternice, a žena nije poduzela ništa u svrhu liječenja. No, ne znači da ukoliko je prisutan HPV, da će žena razviti rak.
HPV infekcija je u 80% slučajeva prolazna, 10-20 % žena razvije trajnu infekciju. Budući da ne znamo koje su to žene, potrebno je samo redovito se kontrolirati i poduzimati sve mjere koje joj je preporučio ginekolog.