Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menopauza prije 30-e


Autor Poruka

Lejla1980

17.11.2008. 20:05

Postovanje,
imam 28 godina i prije 10 mjeseci mi je ustanovljen rak grlica maternice. Buduci da sam jako krvarila i da su lijecnici procijenili da nije operabilan podvrgnuta sam kemo, radio i brahi terapiji. Rezltati su bili dobri, tumor je usao u regresiju a na pregledu nakon 6 mjeseci tumora vise nije bilo. Doktori su zadovoljni..
Moj pitanje je slijedece - buduci da su jajnici izgubili svoju funkciju i da sam usla u menopauzu kakve simptome i posljedice mogu ocekivati (osim valunga koje vec imam)? Kako ce to utjecati na moj seksualni zivot, hocu li moci imati normalne odnose, da li je potrebno da promijenim njegu koze i sl?
Unaprijed hvala

Marija Hršak, dr. med.

26.12.2008. 16:10

Poštovana, tegobe menopauze uobičajeno se svrstavaju u rane, srednjoročne i kasne. Sve nastaju kao posljedica nedostatka hormona estrogena, koji jajnici prestaju lučiti, što je kod Vas izazvano terapijom provedenom zbog raka vrata maternice. Rane tegobe, uz valove vrućine koje ste i sami naveli, a koji su i najčešće, su noćno znojenje, nesanica, umor, razdražljivost, promjene raspoloženja, tjeskoba, smanjena želja za spolnim odnosom. U srednjoročne tegobe spadaju suhoća rodnice, samim time i bolniji odnos, stanjivanje kože, krhki nokti i kosa. Te se tegobe razvijaju 5-7 godina nakon ulaska u menopauzu. Kasne tegobe uključuju povišen rizik od razvoja osteoporoze, te bolesti srca i krvnih žila. Međutim, ženama se tada preporučuje korištenje hormonalnog nadomjesnog liječenja (HNL) koje im pomaže prevladati tegobe vezane uz kod Vas prijevremenu menopauzu. Cilj je HNL nadoknada potpunog nedostatka estrogena. Uklanjanjem tegoba uvelike se poboljšava i unapeđuje kvaliteta života žene. Potrebno je da se posavjetujete sa svojim ginekologom o tome, jer će on na temelju individualiziranog pristupa, vodeći računa o Vašim tegobama i eventualnim rizicima, odrediti vrstu takvog nadomjesnog liječenja.