Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Savjet...


Autor Poruka

romy77

28.10.2008. 16:05

Postovana doktorice,

Bila sam u vezi koja je prekinuta u 4mjesecu..redovno sam radila papa test. I nalazi su bili uredi. U 3mjescu mi je javljeno da je nalaz u redu ali da je neka upalica u tijeku. Prije mjesec i pol ušla sam u novu vezu i imala sam sponi odnos. Prije jedno mjesec dana na području oko anusa uočila/osjetila dvije bradavice. Posumnjala sam na hpv. Prije par dana sam posjetila ginekologicu koja je uzela papa test,i rekla mi je da su to kao dvije bradavice,i da pokraj njih još imam jako sitne..Za ovo dvije "veće" je rekla da nisu opasne te da ih mogu uklonit ako budu smetale ili da će same otpast,a li ove manje da bi mogle bit hpv. No da ipak čekamo nalaz papa testa jer da su ove low riska i da je najvažnije da li se hpv nalazi u maternici.Uz sve to povišen mi je i prolaktin- 1170.Prolaktin mi je uvijek bio na gornjoj granici,a 3mjesecu nešto iznad granice referencionalnih vrijednosti.Inače pijem i Diane-35 s kojima nikad nisam imala problema ni nus-pojava.
Trenutno sam u strah i zanima me da li da odgadjam sponi odnos dok ne dobijem nalaze papa testa ili da pri spolnom odnosu korisitim prezervative?
Da li mislite da mi je zbog Diana-35 povišen prolaktin?

Unaprrijed hvala!

Marija Hršak, dr. med.

09.11.2008. 22:55

Poštovana, u svakom slučaju pričekajte nalaz PAPA testa, a savjetujem Vam i da napravite HPV tipizaciju na HPV visokog i niskog rizika. Bradavičaste tvorbe se povezuju uz HPV niskog rizika i u slučaju njihove perzistencije mogu se otkloniti ili premazivanjem sa nekim sredstvima ili laserski otkloniti.
U svakom slučaju, što se tiče spolnih odnosa bilo bi dobro da koristite kondome koji pružaju zaštitu, ali, na žalost, ne 100%-tnu.
Što se tiče povišenih vrijednosti prolaktina, bilo bi dobro da se obratite liječniku endokrinologu, koji će dalje ispitati taj problem.

romy77

02.12.2008. 20:05

Poštovana

Došao mi je nalaz papa testa. I javljeno mi je da nije uredan..da je "kao" pod upitnikom i sumnja se na CIN I
Naručena sam na ponovni ginekološki pregled krajem 2mj i na postupak tipizacije. Zanima me da li mogu od svoje lječnice tražit da uklonim kondilome prije nego li opet odem na papa test? U međuvremenu jedan mi je otpao,a jedan mi je još ostao,i koliko ja vidim,on se smanjuje. Ujedno me zanima da li je moguće se cjepit protiv ostalih tipova hpv-a ako mi se ustanovi tip CIN I? Koji se načini lječenja tog tipa HPV-a,i ako mi u kratko možete reć nešto o tipizaciji (kako se provodi )?

Unaprijed hvala

Marija Hršak, dr. med.

27.12.2008. 13:55

Ukoliko su kondilomi još prisutni možete ih ići otkloniti, nekim od načina koji sam navela u prethodnpom odgovoru. Tipizacija na HPV se radi isto kao i uzimanje obrisaka vrata maternice, dakle sa četkicom se uzme obris iz vrata maternice. Na hrvatskom tržištu postoji cjepivo protiv HPV-a i cijepljenja su se već počela provoditi. Informirajte se kod svog ginekologa o tome i on će Vas uputiti. Ukoliko je HPV negativan, svakako preporučam da se cjepite. Cijepiti se može i ukoliko je HPV pozitivan, ali to onda ovisi o nalazu PAPA testa. No za to je potrebno da se o tome posavjetujete sa svojim ginekologom.