Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


miomi


Autor Poruka

sanjaV21

15.11.2008. 00:50

Poštovana doktorice, ispričavam se unaprijed ako sam pogriješila topic, ali nisam uspjela pronaći ništa slično na ovom forumu i nadam se da ćete mi moći dati odgovor. Naime, moja mama ima 47 godina i miome, te će morati na operaciju. Zanima me samo da li je to nasljedno i da li se ikako može spriječiti. Nitko u obitelji do sada nije imao tih problema. Unaprijed Vam hvala!

Marija Hršak, dr. med.

19.11.2008. 22:45

Poštovana, miomi su najčešći dobroćudni tumori maternice, građeni uglavnom od glatkih mišića. Istraživanja pokazuju da nastaju bujanjem mišićnih stanica maternice pod utjecajem hormona i to u generativnoj dobi žene. Učestalost ima opada s pojavom menopauze. Simptomi se pojavljuju samo u 35-50% bolesnica sa miomima. Simptomi mogu biti nepravilna i obilna krvarenja, bol i napetost u maloj zdjelici, neplodnost i spontani pobačaji.Dijagnoza se postavlja najčešće prilikom rutinskog ginekološkog pregleda i ultrazvučnim pregledom. Uzrok nastanka im nije poznat, nema načina da se predvidi ili spriječi njihovo nastajanje. Ne moraju biti nasljedni. Preporuka je raditi općenito redovite ginekološke preglede.