Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv, cin1 i kako objasniti dečku


Autor Poruka

jelena86

16.05.2008. 09:10

poštovana doktorice,
nedavno mi je dijagnosticiran hpv i cin1, a ginekolog me naručio na omanji operativni zahvat i rekao da će mi preporučiti terapiju. sve je to meni jasno i ne brinem se previše oko toga jer mi je ginekolog rekao da je to vrlo često i da nema razloga za brigu ako ću u pravo vrijeme početi koristiti odgovarajuću terapiju.
inače koristim kontracepcijske pilule i sa sadašnjim dečkom ne koristim drugu metodu zaštite. prije njega su svi nalazi bili u redu. svjesna sam da se hpv može prenijeti na mnogo načina no zanima me kako to utječe na njega. ginekolog mi je savjetovao da kažem dečku da ode kod urologa što će i učiniti jer je shvatio da je to najbolje za nas oboje. no zanima ga kako će njegovo tijelo reagirati na to da ima hpv (ako ga ima). ima li nekih simptoma? da li je moguće da ga on nema? hoće li se sve vratiti u normalu ako oboje se oboje izliječimo?
sretna sam što ima toliko razumijevanja ali bih mu voljela pojasniti što se događa s njim ako ima infekciju...
znam da ovo sve skupa zvuči pomalo nesuvislo, no nedavno sam saznala i još sam sva zbunjena.
unaprijed hvala na odgovoru
-jelena

Marija Hršak, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Poštovana, u najvećem broju slučajeva infekcija HPV-om je prolazna ako se na vrijeme počne liječiti i održavate odgovarajuću razinu imunološkog sustava. HPV se prenosi spolnim putem. Zaraziti sa HPV-om je moguće kod prvog spolnog odnosa u životu, a da promjene ne budu vidljive na PAPA testu, što bi značilo da se Vaš imunološki sustav dobro borio protiv njega. U trenutku kad imunološki susutav iz nekog razloga počne slabiti, promjene uzrokovane HPV-om se mogu ispoljiti. Bitno je redovito provoditi citološke pretrage (PAPA test), da se na eventualno napredovanje displazija (CIN promjene) može na vrijeme reagirati i započeti odgovarajuća terapija. Najčešće, muškarci su prenosioci virusa i ne razvijaju nikakve promjene, premda se i kod njih u rijetkim slučajevima mogu razviti displastične promjene, pa se, u svakom slučaju preporuča pregled urologa i testiranje na HPV.
Naravno da život teče svojim normalnim tijekom i dalje, ali pridržavajte se preporuka liječnika.