Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mozete li mi pomoci molim vas?


Autor Poruka

pticica mala

10.05.2010. 19:26


Postovani,
Papa test sam uradila 21.1.2010.godine, ateka sam danas isla kod ginekologa da mi ocita nalaz. Ginekolog mi je rekao da mi je nalaz uredan, da nema nista, samo mi na preporuci na nalazu pise Susp:hpv kontrola za 4-6 mjeseci, dakle nema mi ni na nalazu ni kod infekcije oznaceno nikakvog cina, ni kod bakterija nema nista oznaceno jer poored svakog cina, ili gljivice ima kvadrat da se upise "x" kod mene nema nista, cak mi je i ginekolog rekao da je to zastupljeno kod svake djevojke od 18-25 goidan i da nije nista opasno, nije mi nista rekao da li treba da nesto pijem za hpv ili da kosristim neke vaginalete.(imam stalnog i prvog partnera sa njim sam izgubila nevinos prije pola godine, nema on nikakve infekije, a ni ja, nemam svrab, ni peckanje),zabrinula sam se jer ne znam zbog cega mi tu pise hpv, a da ginekolog nista u vezi toga nije rekao niti mi je napisano da uopste ima neki cin.
Molim Vas da mi date savjet u cemu je rijec i sta da radim!

pticica mala

10.05.2010. 22:15

Dakle kod mene nema cina, samo da sam pozitivna na hpv pa bih da znam u cemu je rijec i kako da izlijecim, inace imam slab imunitet. Znam da se po cinu racuna stepen opasnosti hpv al kod mene nema cina, samo da sam na hpv pozitivna,hvala vam.

Marija Hršak, dr. med.

14.05.2010. 11:25

Poštovana, PAPA test nije metoda za dokazivanje HPV infekcije. HPV se detektira na temelju HPV tipizacije, brisom iz vrata maternice. Ponovite PAPA test 4 mjeseca nakon prethodnoga, i ako i slijedeći bude pokazao suspektne promjena vezane uz HPV, napravite HPV tipizaciju.

pticica mala

16.05.2010. 19:50

Postovana,
Hvala Vam sto ste mi odgovorili, bila sam kod gin.opet jer me zbunjivao moj papa test, i na preporuci u papa testu je pisalo Susp.hpv kontrola za 4-6mjeseci uz koloskopiju,ja ne znam da li ima potrebe da budem zabrinuta ili ne, ni sta sada da radim,doktorica mi je rekla da nemam hpv,i kaze da ga imas pisalo bi ti pored HPV-a u kvadraticu "X", a nemam ni cinova, sama pomisao na hpv me izludjuje ne znam da li treba da radim test na hpv?
Hvala Vam jos jednom.

Marija Hršak, dr. med.

22.06.2010. 23:00

Poštovana, kako sam već prije rekla, ako i na slijedećem nalazu PAPA testa bude pisalo da postoji sumnja na HPV, tada učinite HPV tipizaciju. Do tada jačajte svoj imunitet nekim od preparata prisutnim na tržištu.