Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Par pitanja


Autor Poruka

she

07.10.2009. 10:25

Prosli tjedan radila sam sva 4 brisa (na aerobne bakterije, mycoplasme, ureaplasme, chlamydiju i HPV). Pronadjena mi je ureaplasma urealyticum (10 na 5 CFU/ml), partner i ja smo dobili doksiciklin kapsule. Da ne postavljam pitanje u jos jednom dijelu foruma, pitat cu ovdje.. Sklona sam gljivicama (prije 10ak dana sam se konacno izlijecila od jako upornih gljivica), pa me sada strah da ce se nakon ovog antibiotika opet vratiti. Pijem lactogyn kapsule vec 2 mjeseca. Imate li mozda nekakav savjet (osim lactogyna) kako smanjiti mogucnost pojavljivanja gljivica nakon ove kure antibioticima?

Takodjer mi je pronadjen HPV visokog rizika. Moram napomenuti da mi je svaki PAPA test do sada bio uredan. Zadnji PAPA od prije 2 mjeseca pokazivao je jedino mjesovitu floru radi vec spomenutih upornih gljivica. Dosta sam citala teme na ovom forumu i Vase odgovore, ali svejedno me zanima par stvari koje se u trenutku soka i zbunjenosti nisam sjetila pitati svog ginekologa.

1. Kakve posljedice i zdravstvene tegobe moze muskarac imati od hpv-a? Svugdje su navedene samo posljedice za zenu. I na kakve kontrole on mora ici?
2. U slucaju da muskarac nema hpv, kakav odnos on i zena s hpv-om mogu imati, a da se pritom muskarac ne zarazi? Da li je to uopce moguce?
3. U slucaju da oba partnera imaju hpv, mogu li prakticirati oralni seks i analni seks (koristeci prezervative)?

Pitanja su svjerojatno bedasta. Trudim se sto vise informirati se o ovoj bolesti, no neka pitanja uvijek ostanu neodgovorena sad

Marija Hršak, dr. med.

17.10.2009. 20:00

Poštovana, što se tiče pitanja gljivica, izvrsno je što pijete Lactogyn.Eventualno bi bilo dobro da dok pijete antibiotik, provedete lokalnu terapiju antimikotičnim vaginaletama (Rojazol, Plymicol ili Canesten).
HPV kod muškaraca u principu ne izaziva promjene, mada su i kod njih moguće promjene u vidu displazija na spolovilu, mada se češće radi o kondilomima - to su bradavičaste promjene izazvane HPV-om niskog rizika što je često i kod žena. Mogu se nalaziti na vanjskom spolovilu, u rodnici, na vratu maternice, oko anusa. Kondom nije baš dovoljna zaštita jer se kondilomi mogu nalaziti i izvan područja zaštićenog kondomom, a za prijenos infekcije je dovoljan kontakt kože i sluznice. Dakle mogu se prenijeti i analnim i oralnim odnosom.
Muškarci mogu učiniti bris uretre na HPV da se vidi da li je virus prisutan.
U oko 80% slučajeva infekcija virusom je prolazna, a tek oko 10-20% žena razviju trajnu infekciju. Mi ne možemo znati tko će razviti trajnu infekciju, stoga su potrebne redovite kontrole PAPA testova ukoliko je virus dokazan. Vama savjetujem da za 4 mjeseca ponovite PAPA test budući da je HPV kod Vas izoliran, te daljnji postupci ovise o tom nalazu.