Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin1/ravni kondilom


Autor Poruka

yasda

02.09.2007. 12:00

Molim vas da mi pomognete. Dijagnosticiran mi je HPV 2005. godine (niskorizični), papa test je dosad pokazivao cin 2, te sam nakon genotipizacije u 4. mj ove godine saznala da imam hpv visokorizičnog tipa. Nakon toga mi je napravljena biopsija, i nalaz je pokazao cin 1 i ravni kondilom. Doktor mi je rekao da ravne kondilome uzrokuju niskorizični tipovi 6 i 11, te da oni ne uzrokuju rak grlića maternice, i to me donekle smirilo, ali čitala sam posve suprotno, da njih uzrokuju visokorizični tipovi, pa mi sada ništa nije jasno. Isto tako, rekli su mi da se ti kondilomi ne diraju, tj. ne liječe osim ako ne zahvate većinu površine, a onda se radi konizacija. Molim vas, možete mi nešto više napisati o mojoj dijagnozi, te što se može učiniti u vezi terapije, jer nikakvu terapiju nisam dobila, osim što moram nakon 4 mjeseca na kontrolu, što je dosad bilo uobičajeno. I još jedno pitanje, da li se biopsijom može ukloniti bolesno tkivo? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Marija Hršak, dr. med.

21.11.2007. 18:25

Poštovana! Općenito govoreći, kondilomi su spolno prenosiva virusna bolest. Postoje dva morfološka oblika kondiloma: condyloma acuminatum (šiljasti kondilomi) i condyloma planum (ravni kondilom). Najčešća lokalizacija kodilomatoznih promjena u žena je na stidnici, anusu, međici, rodnici i vratu maternice. Dok su šiljasti kondilomi vidljive bradavičaste tvorbe, ravni kondilomi nemaju tako jasnu kliničku sliku i često se mogu vidjeti samo kolposkopski (promatranje vrata maternice pod jakim osvjetljenjem i povećanjem). Uzročnik kondiloma je humani papiloma virus (HPV). Otkriveno je više od 100 podtipova HPV, koji se dijele u dvije skupine.
Tipovi niskog onkogenog rizika (6, 11, 41, 42, 43, 44) su najčešće povezani s dobroćudnim promjenama kao što su gore opisani kondilomi, koji vrlo rijetko zloćudno progrediraju. Patohistološki potvrđene kondilomatozne promjene, mogu se liječiti nekom od lokalnodestruktivnih metoda, bilo medikamentnih, ili kirurških. Sitne, manje kondilome dobro je premazivati kaustičkim sredstvima, kao npr. 20% otopina podofilina. Veće kodilome potrebno je odstraniti nekom od kirurških metoda.
Tipovi visokog (i srednjeg) onkogenog rizika (16, 18, 45, 31,33, 35, 39, 51,52, 56) su povezani sa nastankom preinvazivnih bolesti vrata maternice (CIN I, CIN II, CIN III/CIS) i rakom vrata maternice. Među onima koji izazivaju rak, najvažniji su tipovi 16, 18, 45 i 31. Oni su odgovorni za oko 80% svih zloćudnih bolesti vrata maternice.
Što se tiče odgovora na Vaš upit, kod nalaza PAPA testa CIN II i kolposkopskog nalaza koji upućuje na promjene koje odgovaraju citološkom nalazu, učini se biopsija, kojom se može ukoniti bolesno tkivo. Sama biopsija nam je i najtočnija potvrda dijagnoze. Dva do tri mjeseca nakon biopsije trebalo bi ponoviti PAPA test, da se vidi da li citološke abnormalnosti i dalje perzistiraju ili je nalaz PAPA testa uredan. Ovisno o nalazu PAPA testa nakon biopsije, Vaš ginekolog će Vam dati smjernice o daljnjem liječenju. Potrebno je učiniti i briseve vrata maternice na bakterije, te liječiti eventualnu upalu, te uzimati pripravke za jačanje imunološkog sustava.