Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Što savjetujete


Autor Poruka

magy

27.09.2008. 19:20

Dobar dan! Imam 24 godine. Prije godinu dana otkriven mi je cin 1 i HPV niskog rizika. Prvo sam dva puta prošla terapiju albothylom ali papa test je ostao isti. Nakon toga prošla sam terapiju premazivanjem. Papa test je i dalje isti te je i dalje prisutan nisko rizični HPV. Ginekolog je rekao da na maternici imam malu ranicu i da se vjerojatno virus zadržava oko toga. Sad čekam nalaze cervikalnih briseva pa će mo vidjeti što dalje. Što mislite da se može dalje poduzeti u mom slučaju? Više od pola godine sam u stresu i da li to isto utječe na to što se virus i dalje uporno zadržava? U vašim odgovorima pročitala sam da spominjete kolposkopiju i biopsiju. Što je to? Da li se to obavlja zajedno sa papa testom? Liječim se kod privatnog liječnika. Što preporučujete za podizanje imuniteta? Čitala sam i o krioterapiji. Da li bi to bilo bolje rješenje od ponovnog premazivanja?
Hvala

Marija Hršak, dr. med.

21.10.2008. 19:20

Poštovana, ukoliko nalaz PAPA testa pokazuje CIN I i upućuje na prisutnost HPV, potrebno je učiniti obriske vrata maternice i genotipizaciju na HPV. Ukoliko postpoji upala, treba je liječiti. Potrebno je PAPA ponoviti za 4 mjeseca. Ako nalaz CIN I i HPV perzistira i dalje, učiniti će se kolposkopija. Kolposkopija je metoda kojom se promatra vrat maternice pod jakim osvjtljenjem i povećanjem uz premazivanje vrata maternice otopinom octene kiseline, čime se stvaraju tipične slike. Na taj način možemo vidjeti da li se promjene prisutne na PAPA testu vide i kolposkopski. Ako su promjene prisutne na kolposkopskom nalazu, predlaže se učiniti biopsiju. Biopsija je uzimanje uzorka tkiva za histološku analizu, kojom se postavlja konačna dijagnoza.