Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija CIN I


Autor Poruka

lilith

23.06.2007. 22:25

Poštovana,
molim Vas da mi odgovorite je li Geonistin dovoljna terapija za CIN I? Naime, prije mjesec dana mi je na papa - testu otkriven CIN I (bez promjena vezanih uz HPV) i ginekolog mi je kao terapiju dao Geonistin vaginalete i to svaku drugu večer. U neslužbenom razgovoru sa drugim ginekologom sam doznala da to nije dovoljna terapija i da moram potražiti drugo mišljenje. Zanima me što Vi mislite o tome, je li mi potrebna dodatna terapija? I zašto moram 6 mjeseci koristiti kondom? Također me zanima i mislite li da je potrebno raditi briseve na klamidiju, hpv i mikoplazme?

Unaprijed hvala!

Marija Hršak, dr. med.

16.11.2007. 10:10

Poštovana,
kada PAPA test ukazuje na cervikalnu intraepitelnu neoplaziju prvog stupnja (CIN I) sa ili bez infekcije humanim papiloma virusom (HPV), preporučuje se učiniti briseve vrata maternice na aerobne bakterije, Mycoplasme i Chlamydiu, te ciljano liječenje postojeće upale na temelju tih nalaza. Bilo bi dobro učiniti i tipizaciju HPV. U slučaju izolacije HPV niskog onkogenog rizika ili negativnog nalaza potrebna je citološka kontrola - PAPA test ponoviti za četiri mjeseca. Ako je taj nalaz uredan, PAPA test će se ponoviti za šest mjeseci. U slučaju da CIN promjene i dalje perzistiraju, potrebno je učiniti kolposkopiju. Ta se pretraga temelji na promatranju vrata maternice pod velikim osvjetljenjem i povećanjem, te uoćavanju promjena koje se vide na PAPA testu. Daljnji postupci će se odrediti na temelju nalaza kolposkopije. U slučaju izolacije HPV visokog onkogenog rizika, kolposkopija će se učiniti odmah. Liječenje vaginalnom protuupalnom terapijom, u vašem slučaju Geonistin vaginalete, u svakom slučaju pomaže, kao i neka druga vrsta protuupalnih vaginaleta, uz praćenje gore opisanih postupaka. Odnos sa kondomom se preporučuje upravo iz razloga da se spriječi daljnje razvijanje i prenošenje upale kod spolnih partnera.