Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolno koljeno.


Autor Poruka

cliokety

05.04.2009. 21:30

Poštovani,
imam 23 godine i već deset godina bolujem od reumatoidnog artritisa. Prije godinu dana imala sam artroskopsku sinovektomiju lijevog koljena u Klinici za traumatologiju (dr.Hudetz). Unazad mjesec dana pojavile su mi se tegobe sa istim koljenom. Bolovi su vrlo jaki i ne popuštaju unatoč lijekovima (Ibuprofen 600mg 2x i Salazopyrin 500mg 3x). Teško mi je stajati i hodati, bolovi su jaki i u mirovanju. Prije dva tjedna pojavila mi se cista u koljenoj jami koja se sad proširila do pola lista. Noga mi stalno trne i kao da je skroz u nekakvom grču. Naručena sam na UZV 14.04. da se utvrdi što se događa u koljenom zglobu. Možete li mi vi reći zbog čega nastaju ciste i da li ću morati opet na operaciju? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Katarina.

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

26.04.2009. 20:30

Bolno koljeno.
Poštovani,
U reumatskim bolestima, a reumatoidni artritis je tipična upalne reumatske bolest, mogu nastati izljevi u zahvaćenim zglobovima. Jedna od najčešćih lokalizacija upalnog izljeva je koljeno. Tada dolazi do izbočenja zglobne čahore u području sluzne vreće između dva mišića (medijalna glava gastroknemijusa i semimebranozusa) što se naziva Bakerova cista. Ona se najbolje vidi kod ispruženog koljena u zakoljenskoj jami, dakle s njegove stražnje strane. Bakerova cista se u velikoj većini bolesnika liječi punkcijom i pražnjenjem koljena, te instiliranjem protuupalnog lijeka, glukokortikoida. U nekih bolesnika dolazi do prsnuća zglobne čahure pa se sadržaj ciste izlije između mišića potkoljenice, koja otekne. Zbog pritiska na živce i krvne žile bolesnici tada mogu imati grčeve i osjećati trnce. Stanje sliči dubokoj venskoj trombozi, što je važno razlikovati zbog različitog liječenja. U cilju postavljanja prave dijagnoze koristi se ultrazvučni pregled (doppler).