Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


otečen zglob na prstu


Autor Poruka

rose

22.11.2008. 11:40

Imam 24 godine, prije mjesec dana netekao mi je proksimalni interfalangealni zglob na prstenjaku lijeve ruke. Oteklina je bila prisutna 10tak dana, a nakon toga se povuklo. bolovi nisu bili izraženi osim ako sam pokušala jako savinuti prst (što nije ni bilo izvedivo)... Par dana nakon što je to prošlo natekao mi identično taj zglob na kažiprstu iste ruke. Nisam se udarila u prst niti ga zaležala. trebam li se zabrinuti? hvala

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

27.04.2009. 17:40

Ponavljajuća oteklina zgloba/zglobova može biti simptom nekoliko reumatskih bolesti. Zbog nespecifičnosti simptoma postavljanje prave dijagnoze u ovako ranoj fazi može biti otežano. Važno je znati postoje li ili su ranije postojali neki drugi simptomi i znakovi koji nam u pomažu u postavljanju dijagnoze kao što su promjene na koži i/ili sluznicama, smetnje od strane očiju, opadanje kose, češće ili nedavne infekcije (naročito urogenitalne i dišnih puteva), reakcije na izlaganje sunčanim zrakama itd., kao i neki opći simptomi u koje ubrajamo gubitak na tjelesnoj težini, umor i osjećaj iscrpljenosti, povišenje tjelesne temperature (obično ne više od 37,5 stupnjeva C) i te osjećaj zimice i/ili tresavice? Moramo voditi računa i o bolestima u obitelji (krvni srodnici), a napose o upalnim reumatskim bolestima ili nekim bolestima drugih organa i organskih sustava koje mogu biti praćeni upalom zglobova, kao što je npr. kožna bolest psorijaza, koja se češće javlja u obiteljima. Konačno, od koristi će biti i neke dijagnostičke pretrage, prvenstveno laboratorijski nalazi od onih osnovnih (sedimentacija eritrocita, kompletna krvna, slika, biokemijske pretrage, urin i sl.) do onih specifičnijih (npr. reumatoidni faktor, antinuklearni faktor). Stoga, ako otekline perzistiraju ili se ponavljaju preporučam pregled subspecijaliste reumatologa, koji će na temelju gore navedenih i nekih dodatnih informacija moći postaviti pravu dijagnozu i preporučiti odgovoarajuće liječenje.