Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 363 | Broj poruka: 1151

anonymous

Hana Hrpka, prof.

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Zagreb, Đorđićeva 26


Autizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka1982

10.01.2019. 11:10

Postovanje. Imam jedno pitanje, ako mi mozete pomoci. Zanima me samo moze li se autizam pojaviti sa skoro 4 godine? Sinu ce u februaru pune 4 godine, do sad je sve bilo savrseno, ni jedan problem u razvoju, jako pricljivo i veselo dijete ali prije 7 dana je poceo cudno da se ponasa, gnjeci prstice na rukama, zagleda se u jednu tacku i osmjehuje se i ne reaguje odmah kada ga zovem. Zadnje dvije noci se probudi oko 4 sata ujutru i ne moze da zaspi bar dva sata.
Hvala unaprijed na odgovoru.

Hana Hrpka, prof.

14.01.2019. 17:30

Draga mama,
za početak bih Vam se htjela zahvaliti na javljanju i pohvaliti Vašu brižnost. Iz onoga što ste napisali, čini mi se da Vas brinu novonastale promjene u ponašanju Vašeg sina. Kao što ste naveli, on je dječak od skoro četiri godine kojeg opisujete kao pričljivo i veselo dijete, čiji je razvoj dosad tekao bez ikakvih teškoća. Ako sam dobro razumjela, ono što Vas trenutno muči su ponašanja koja su se javila u posljednjih tjedan dana, a koja po Vama odskaču od tipičnog ponašanja Vašeg sina te uključuju gnječenje prstića na rukama, intenzivno gledanje u jednu točku, ne odazivanje na poziv imenom i buđenje tijekom noći te nesanica. Ono što Vas brine je što se pitate bi li takva ponašanja mogla ukazivati na autizam.
Autizam je vrlo složen poremećaj širokog spektra, čiji uzrok nije u potpunosti poznat. Neki znakovi autizma mogu biti vidljivi još u ranoj životnoj dobi, ali je ponekad potrebno čekati prije nego što se može postaviti dijagnoza. Dječji razvoj je skokovit i dob u kojoj se Vaš sin nalazi je dob u kojoj se puno toga događa na planu biološkog razvoja djeteta te je moguće da su promjene koje primjećujete trenutne privremene te ne moraju nužno ukazivati na razvojne teškoće. Pitam se jeste li nekad dosad primjećivali slične promjene kod njega, kao i je li se nedavno dogodila neka objektivna promjena u njegovom životu. Primjerice, je li krenuo u vrtić nakon pauze ili nešto slično. Promjene mogu izazvati raznolike reakcije kod djece i važno je onda provjeriti o čemu se radi. Prepoznajem Vašu zabrinutost i zbog toga bih Vas htjela potaknuti da se obratite pedijatru ili dječjem psihologu. Oni će Vam o tome znati više reći te Vas, ako se to pokaže potrebnim, uputiti na daljnje pretrage. Ako bude razloga za zabrinutost, vjerujem da će Vas usmjeriti dalje, a isto tako ako i ne bude, mislim da ćete moći biti mirniji. Ako biste htjeli još razgovarati o ovoj temi ili imate pitanja u vezi toga kako se ponašati sa sinom u ovakvoj situaciji, možete mi se ponovno obratiti ili se javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 radnim danima od 9 do 20 sati, kao i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.