Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 364 | Broj poruka: 1158

anonymous

Hana Hrpka, prof.

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Zagreb, Đorđićeva 26


Autizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka1982

10.01.2019. 11:10

Postovanje. Imam jedno pitanje, ako mi mozete pomoci. Zanima me samo moze li se autizam pojaviti sa skoro 4 godine? Sinu ce u februaru pune 4 godine, do sad je sve bilo savrseno, ni jedan problem u razvoju, jako pricljivo i veselo dijete ali prije 7 dana je poceo cudno da se ponasa, gnjeci prstice na rukama, zagleda se u jednu tacku i osmjehuje se i ne reaguje odmah kada ga zovem. Zadnje dvije noci se probudi oko 4 sata ujutru i ne moze da zaspi bar dva sata.
Hvala unaprijed na odgovoru.

Hana Hrpka, prof.

14.01.2019. 17:30

Draga mama,
za početak bih Vam se htjela zahvaliti na javljanju i pohvaliti Vašu brižnost. Iz onoga što ste napisali, čini mi se da Vas brinu novonastale promjene u ponašanju Vašeg sina. Kao što ste naveli, on je dječak od skoro četiri godine kojeg opisujete kao pričljivo i veselo dijete, čiji je razvoj dosad tekao bez ikakvih teškoća. Ako sam dobro razumjela, ono što Vas trenutno muči su ponašanja koja su se javila u posljednjih tjedan dana, a koja po Vama odskaču od tipičnog ponašanja Vašeg sina te uključuju gnječenje prstića na rukama, intenzivno gledanje u jednu točku, ne odazivanje na poziv imenom i buđenje tijekom noći te nesanica. Ono što Vas brine je što se pitate bi li takva ponašanja mogla ukazivati na autizam.
Autizam je vrlo složen poremećaj širokog spektra, čiji uzrok nije u potpunosti poznat. Neki znakovi autizma mogu biti vidljivi još u ranoj životnoj dobi, ali je ponekad potrebno čekati prije nego što se može postaviti dijagnoza. Dječji razvoj je skokovit i dob u kojoj se Vaš sin nalazi je dob u kojoj se puno toga događa na planu biološkog razvoja djeteta te je moguće da su promjene koje primjećujete trenutne privremene te ne moraju nužno ukazivati na razvojne teškoće. Pitam se jeste li nekad dosad primjećivali slične promjene kod njega, kao i je li se nedavno dogodila neka objektivna promjena u njegovom životu. Primjerice, je li krenuo u vrtić nakon pauze ili nešto slično. Promjene mogu izazvati raznolike reakcije kod djece i važno je onda provjeriti o čemu se radi. Prepoznajem Vašu zabrinutost i zbog toga bih Vas htjela potaknuti da se obratite pedijatru ili dječjem psihologu. Oni će Vam o tome znati više reći te Vas, ako se to pokaže potrebnim, uputiti na daljnje pretrage. Ako bude razloga za zabrinutost, vjerujem da će Vas usmjeriti dalje, a isto tako ako i ne bude, mislim da ćete moći biti mirniji. Ako biste htjeli još razgovarati o ovoj temi ili imate pitanja u vezi toga kako se ponašati sa sinom u ovakvoj situaciji, možete mi se ponovno obratiti ili se javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 radnim danima od 9 do 20 sati, kao i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.
Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

mamely

07.12.2019. 20:30

Postovani, obracam Vam se i molim za misljenje i savjet u vezi nedoumice i sumnje da moje dijete ima neki zdravstveni problem. Zivimo u Mostaru.
Imam djevojcicu od 4 godine, pri rodjenju je sve bilo u redu, normalno se razvijala i na redovnim pregledima kod pedijatra je sve bilo u redu,redovno je i vakcinisana.
Naime u periodu od 2,5 godine primjetila sam da sporije razvija govor al nisam panicila jer fond rijeci je bio prilicno dobar,sa slabijim povezivanjem rijeci u recenice npr. govorila bi vode umjesto daj vode i sl.U narednom periodu posjetili smo logopeda koji je konstatovao slabije kasnjenje razvoja govora i dao upute koje smo praktikovali.
Doslo je do odredjenog napretka ali taj govor po meni ni danas nije na odgovarajucem nivou za njenu dob. Navest cu odredjene situacije koje meni daju signale da nesto nije ok, primjerice cesto kada je nesto pitam imam osjecaj da me ne razumije jer nedaje odgovor i nema dovoljne interakcije u govoru, cesto ponavlja odredjene recenice kao da su joj snimljenje u glavi bez neke konkretne situacije koja bi pobudila potrebu za takvim tipom recenica, boji se zivotinaj npr na ulici kada vidi psa ili macku uvijek kaze nece maca i stiska se uz osobu koja je u njenoj blizini, nema dovoljno razvijenu svijet o opasnosti automobila na ulici, kada se igra vrlo cesto su to igre koje se ponavljaju slaganje puzli sa slovima, slaganje lutkica i pokrivanje krpicama po velicini, slaganje stipaljki u liniju koja mora biti savrseno ravna ili nekih drugih predmeta. Jos uvijek malu i veliku nuzdu obavlja u pelene pristaje sjediti na tuti ali nuzdu ne zavrsi u njoj mada je vrsim veliki pritisak na nju.Puno je vezana za mene i drugo roditelja i djevojku koja ju je cuvala odredjeni period.Cesto kada izrazi zelju da vidi neku osobu ili joj se ne udovolji na neke zelje dolazi do cestih izljeva ljutnje. Fizicki razvoj djeteta je sasvim uredu i ne pokazuje bilo kakvu sumnju na bilo sto.Ja Vam se izvinjavam zbog opsirnosti izlaganja problema ali sam zeljela da Vam dam sto vise informacija kako bi ste imali sto jasniju sliku djeteta i dali sto bolje i preciznije misljenje. Unaprijed se zahvaljujem.Lijep pozdrav.