Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Beba se boji igračaka što sviraju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zage

27.08.2012. 15:45

Imam sina od godine dana.Još ga dojim i spava sa nama u krevetu(ne namjerno). Već zna dosta riječi i jasno ih izgovara npr. mama,tata,daj,auto,nemoj,halo,vidi itd..Već od 9 mj puže i hoda pridržavajući se uz namještaj.Voli se igrati autićima koje "vozi" po kući i govori bbbrrrrr baš kao da je to pravo auto.Muž i ja živimo sami sa njim s tim da muž radi a ja sam kod kuće sa sinom.Ali bez obzira na to on dobiva jednako pažnje i ljubavi od oboje.Nikad se ne svađamo pred njim i nastojimo ga odgajati najbolje što možemo.Ukratko on je jedna zdrava ,pametna i vesela beba.Problem je nastao kad smo mu prije jedno 2 mj. kupili igračku slonića koji svira.Prije dok je bio manji se nije bojao glazbenih igračaka i drugih zvukova.Igrao se sa tim slonićem dok nismo stavili baterije.Tad je pritisnuo dugme i kad je to počelo svirati(dosta glasno)on se toliko preplašio i počeo vrištati i pobjegao.Od tada svaki naš pokušaj da ga sprijateljimo sa tom igračkom je propao.Sad se boji i slikovnica što sviraju,autića što sviraju,ustvari svega ako ima neki zvuk!Neznamo što da napravimo i nije nam normalno da se dijete od 1 god. panično boji svirajućih igračaka!Na silu neide,pokušali smo i kao upaliti tu muziku pa plesati svi skupa kraj slonića da mu pokažemo kako se nema čega bojati,ali ništa ne pomaže.Stvarno smo zabrinuti i nebi htjeli da on zbog toga ima neki poremećaj!!Molimo vas da nam date neki savjet kako dalje postupati i oprostite na ovako dugačkom postu!
Unaprijed zahvalni mama i tata!

Hana Hrpka, prof. psih.

05.09.2012. 20:05

Poštovani mama i tata,

Hvala Vam što ste mi ukazali svoje povjerenje podijelivši sa mnom svoju zabrinutost. Iz Vašeg upita vidim da ste doista brižni roditelji te da ste zabrinuti zbog sinovih reakcija straha od igračaka koje sviraju
.
Iz svega što ste napisali čini se da razvoj Vašeg djeteta teče uredno. Vaša beba govori, hoda te ste i sami napisali da je pametna i vesela beba. Na temelju Vašeg upita čini se da se kod njega razvio iznenadni strah od svirajućih igračaka, i to na način koji je u psihologiji poznat pod nazivom klasično uvjetovanje. Naime, djeca se rađaju s urođenim strahom od jakih zvukova, što znači da je posve uobičajeno da se boje iznenadnih jačih zvukova. Vaš se sin u trenutku kad je slonić počeo glasno svirati vjerojatno preplašio. U takvim se situacijama može dogoditi da dijete doživljeni strah počne povezivati s tim predmetom, a moguće je i da se počne bojati sličnih predmeta. Ova pojava nije ugodna, ni Vašem sinu niti Vama, no ona nije neuobičajena. Sami ste napisali da se dječačić sasvim normalno razvija te da je ovo ponašanje koje Vas zabrinjava tek izdvojeni dio potpune slike. Ipak, vjerujem da Vas brine intenzitet njegove reakcije straha i da mu želite pomoći ublažiti takvu reakciju.

Budući da se radi o strahu koji je dijete naučilo, ono se jednako tako može i izbrisati učenjem novih obrazaca. Stoga bi bilo jako dobro pokušati ponovno povezati svirajuću igračku s nečim njemu ugodnim, što ste i sami intuitivno pokušali učiniti plešući s igračkom. Vi najbolje znate što Vaš sin jako voli, primjerice ima li neku najdražu igračku, voli li dok ga Vi i suprug grlite, a možda imate i neku zajedničku igru koja ga jako veseli (brojalica ili slično). Pokušajte povezati svirajuće igračke s time što voli. Važno je početi od nečega u čemu uživa i uz što mu je ugodno. Primjerice, uzmite svirajuću igračku bez uključivanja zvuka, možda ne odmah slonića, važno je da se te igračke ne boji. Igrajte se s njim na način koji voli te kad mu ta igračka bude poznata i ugodna, uključite zvuk na sekundu. Samo kratko, da se jako ne preplaši. Zatim se i dalje igrajte, važno je da cijelo vrijeme bude opušten. Kad vidite da možete, ponovno uključite zvuk (predlažem da bude riječ o opuštajućem, blagom zvuku poput onih za uspavljivanje). Na taj način, korak po korak, možete postići da Vaš sin prestane povezivati strah sa svirajućim igračkama. Nakon što se prestane bojati druge svirajuće igračke, možete polagano uvesti slonića u priču. Neka slonić u početku bude dalje od Vašeg sina dok se igra. Malo po malo ga približavate, koliko sinu bude ugodno. Važno je da cijelo vrijeme radite nešto što njega jako veseli, da ne bude usmjeren samo na tog slonića. Konačno, možete s vremenom uzeti slonića i Vi se početi igrati s njim, pokazujući mu da je sve u redu. Tek kad se i na to privikne, uključite zvuk. Savjetovala bih Vam da ne počnete odmah od slonića jer je strah koji je razvio vrlo jak, već od neke druge, blaže i tiše svirajuće igračke. Možete početi i od obične igračke koju jako voli i puštati zvuk na radiju dok se igra, ispočetka vrlo tiho pa malo glasnije. Primijetite da su svi koraci postepeni, malo po malo se primičete cilju. Cilj same metode je da Vaš sin poveže svirajuće igračke s nečime što je njemu ugodno i prestane ih se bojati.

Ovaj proces može potrajati, stoga se oboružajte strpljenjem. Ukoliko vidite da ste otišli korak predaleko, vratite se nazad i pokušajte ponovno s nečim blažim (npr. dulje igranje igračkom prije nego upalite zvuk). Promatrajte Vašeg sina, važno je da mu je ugodno i da bude opušten. Važno je da ste i Vi za vrijeme cijelog postupka opušteni, odnosno da ne strahujete od njegove reakcije. Djeca često vrlo dobro „nanjuše“ osjećaje roditelja i ponašaju se u skladu s njima. Stoga, ako budete napeti, vjerojatno će i Vaš sin situaciju doživljavati kao nešto nesigurno. Opustite se i prepustite igri, a sve ovo neka se odvija gotovo spontano.Ono što želimo je ublažiti njegov panični strah od predmeta koji proizvode određeni zvuk.

Nadam se da će nakon ovih postupaka strah Vašeg sina postepeno nestajati. Ukoliko se intenzivne reakcije straha i dalje nastave, preporučam Vam besplatno Savjetovalište za djecu i roditelje u sklopu Hrabrog telefona, u kojem stručnjaci pomažu roditeljima i djeci prevladavati izazove s kojima se suočavaju. Savjetovalište se nalazi u Zagrebu u ulici Bože i Nikole Bionde 32, a svoj dolazak možete dogovoriti putem telefona (01/6117-190) ili e-maila savjetovaliste@hrabritelefon.hr. Ukoliko niste iz zagreba, slobodno se u tom slučaju ponovno javite kako bi Vas mogla uputiti na Vama najbliža savjetovališta.

Savjet vezan uz sva pitanja i nedoumice, koji su na putu roditeljstva neizbježni, možete ponovno potražiti i putem ovog foruma, a preporučila bih Vam i podršku udruge Hrabri telefon. Njihova podrška dostupna Vam je putem besplatne i anonimne Savjetodavne linije Hrabrog telefona na broju 0800-0800, otvorene svakim radnim danom od 9 do 20 sati, putem e-maila (savjet@hrabritelefon.hr) ili chata, kojeg svakim radnim danom od 15 do 18 sati možete pronaći na web stranici www.hrabritelefon.hr/chat.

Još jednom Vam zahvaljujem na obraćanju. Nadam se da će trud i toplina Vas i Vašeg supruga pomoći Vašem sinu da se oslobodi od straha te da će on i dalje biti sretna beba kakvom ga opisujete.

Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.