Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


četverogodišnjak ne priča pravilno


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja130

03.09.2012. 12:20

Poštovana,
imam sina starog 4 godine. Počeo je vrlo rano pričati,al na engleskom kojeg je čuo na crtićima. Od onda mu vise nismo dali te crtiće jer smo primjetili da nema volje za Hrvatskim. On razumije sve što mu govorim,za svaku stvar zna kako se zove ,al ne povezuje recenice.. S kojim vjezbama bi ja njega mogla doma učiti to povezivanje rečenica? Nikad nije išao u vrtić,stalno je s menom kod kuće,djece nema u blizini da bi se s nekim igrao.. Unaprijed zahvaljujem

Hana Hrpka, prof. psih.

10.09.2012. 21:25

Poštovana mama,

kao što ste već i sami iskusili, roditeljstvo uz sve lijepe i radosne trenutke, često donosi i brojna pitanja, brige i dvojbe. U takvim trenucima važno je znati da se uvijek možete obratiti stručnjaku za pomoć i željela bih Vam zahvaliti što se javili upravo ovom forumu.

Ako sam Vas dobro razumjela, Vaš sin je počeo govoriti, ali na engleskom pa ste mu zabranili gledanje crtića na engleskom jeziku. Sada Vaš dječak sve razumije, ali Vas brine sam govor. Iz Vašeg sam upita stekla dojam da ste brižna mama koja je spremna uložiti mnogo truda u poticanje pozitivne promjene kod svojeg dječaka te mi je doista drago što je to tako. Roditelji ponekad primijete da se njihovo dijete u nekim aspektima razvoja razlikuje od njegovih vršnjaka, što ih može jako zabrinuti. Sve to pokazuje da je roditelju stalo do djeteta, da je uz njega, prati ga, voli i brine za njega. Vjerujem da upravo taj opis roditelja odgovara i Vama.

Naveli ste da Vaš dječak ima 4 godine. Djeca iste dobi se mogu razlikovati prema razvijenosti govora i jezika, no općenito možemo reći da u razvoju govora postoje određene točke koje dosegne većina djece određene dobi. Djeca u dobi od četiri godine obično razumiju većinu onoga što čuje, uživaju u šalama, zagonetkama i pričama te ponekad prenose sadržaje priča na vlastitu igru s igračkama i drugom djecom. Što se tiče govornog izražavanja, većina četverogodišnjaka govori relativno tečno, s malim brojem pogrešaka u izgovoru i gramatici te se mogu služiti složenim rečenicama (npr. „Pojeo sam kolač jer sam bio gladan“). Na temelju onoga što ste napisali stekla sam tek malen uvid u način na kojeg se razvija govor Vašeg dječačića te je doista teško procijeniti je li on u okviru onih odstupanja koje možemo očekivati s obzirom na razvoj. Stoga bih Vam preporučila da zajedno s dječakom posjetite stručnjaka, logopeda, u Vašem gradu kojemu će sve što ste Vi pažljivo i s ljubavlju uočili, biti vrlo dragocjeno i od velike koristi. On će, uz Vaša i vlastita zapažanja, ukoliko procijeni da je potrebno, početi raditi s djetetom te Vam dati upute i savjetovati Vas za rad kod kuće.

Pitali ste što biste Vi mogli učiniti za razvoj djetetova govora, što je vrlo pohvalno. Postoji niz aktivnosti kojima možete poticati razvoj govora, a koje vrlo lako možete uklopiti u svakodnevni život. Ono što je pritom najvažnije je ne zaboraviti na opuštenost i spontanost, zajedničko uživanje u malim stvarima te igru i smijeh. Prije svega, možete pokušati raditi male stvari koje i inače radite zajedno, ali uz posvećivanje više vremena pričanju te poticanju dječakovog govora kroz pitanja. Npr. možete čitati priče ili gledati crtiće te ih kasnije komentirati s dječakom postavljajući mu pritom pitanja o likovima i događanjima. Također, možete uzeti slikovnice i zamoliti dječaka da pokuša ispričati što vidi na slici. Zatražite od njega da nešto nacrta ili izradi od plastelina, a kasnije ga pitajte što je to te ga pitanjima potaknite da složi priču o tom predmetu ili liku. Također je jako dobro u svakodnevnim razgovorima pokušati izbjegavati pitanja na koja su odgovori samo da ili ne jer na taj način potičete ga da koristi složenu rečenicu. Ispunite vrijeme provedeno s njim ljubavlju, toplinom i nježnosti te zajedno uživajte u radosnim trenucima djetinjstva.

Voljela bih se osvrnuti i na Vašu zabrinutost da dijete zbog učenja engleskog jezika putem crtića neće usvojiti materinji jezik. U dobi u kojoj se nalazi Vaš dječak djeca vrlo lako usvajaju strane jezike te ih uče mnogo prirodnije i jednostavnije nego u odrasloj dobi. Dječakova znatiželja i spremnost za učenjem engleskog su zapravo vrlo pozitivne i ne bi trebale smanjiti njegovu mogućnost usvajanja hrvatskog jezika. Stoga mi se čini da nije potrebno braniti mu gledanje crtića na engleskom, posebice zato što ti dječak može doživjeti kao kaznu za nešto što je učinio. Slobodno dopustite dječaku da se razvija u tom području i iskoristite njegovu prirodnu znatiželju i lakoću usvajanja stranog jezika u ovoj dobi.

Nadalje, naveli ste i da se dijete ne druži sa vršnjacima i da ne ide u vrtić. Dijete kroz igru s drugom djecom uči brojne vještine koje mu i kasnije u životu olakšavaju uspostavljanje odnosa. Ono na taj način uči graditi odnose s drugima, uči razgovarati, slušati, uvažavati tuđe mišljenje, uči se strpljenju, dijeljenju, pomaganju, izražava svoje želje i prihvaća tuđe, uči kako se nositi s porazom i pobjedom. Prema tome, vršnjačko okruženje je vrlo važno za svako dijete. Mogli biste odvesti svoga dječaka u obližnji park ili igralište gdje bi upoznao drugu djecu. Možda ste uočili da Vaše dijete pokazuje određeni interes za neku aktivnost pa biste ga mogli upisati na neki sport ili radionicu gdje bi upoznao svoje vršnjake koji dijele iste interese. Ako ste iz Zagreba, možete se javiti u Dječju kuću Borovje gdje se provode besplatne radionice za djecu predškolske i školske dobi. Adresa je Bože i Nikole Bionde 32, 10 000 Zagreb, a susrete možete dogovoriti na broj telefona 01 6112 758 ili putem e-maila djecjakuca@hrabritelefon.hr.

Ukoliko imate još bilo kakvih pitanja, možete se ponovno javiti putem foruma, a za sva pitanja i nedoumice na putu roditeljstva preporučam Vam i Hrabri telefon. Njegova besplatna i anonimna savjetodavna linija na broju 0800-0800 otvorena je svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Radnim danom od 15 do 18 sati možete im se obratiti i putem chata (www.hrabritelefon.hr/chat), a njihova podrška svakodnevno je dostupna i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Zahvaljujem Vam na Vašem povjerenju i želim mnogo uspjeha i sreće na Vašem daljnjem putu uz poticaj da nastavite i dalje pratiti odrastanje svog dječaka i uživajte u zajedničkim trenucima.

Srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.