Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Beba slabo jede i povraca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lolita16

14.12.2010. 21:55

Postovani,

imam dijete od 13 mjeseci i od nedavno je poceo povracati u odredjenim situacijama.
Recimo kada je jako uzrujan i place, obavezno povrati. Cim se emocionalno jace uzbudi povraca, a zatekla sam ga i s prsticima u ustima kako provocira zeludac.
Zbog toga smo i prestali ici na djecju gimnastiku jer je odjednom poceo jako plakati i povracati pa nam je teta koja vjezba rekla neka ostanemo kuci neko vrijeme.
No on je isti model ponasanja poceo i doma primjenjivati, recimo kada ide na spavanje, ili ne zeli da ja izadjem iz sobe, ili se uplasi necega - obavezno povraca.

Moram napomenuti i kako imamo problema s jelom. NIje nista strano, znam da dosta djece nece jesti, ali njega nahraniti je stvarno izazov.
Nece otvarati usta i gutati ako ga ne animiramo (slikovnice, igracke i slicno) po obroku promijenimo jako puno objekata kojim ga zabavljamo.
Nije dobar jelac, i pokusali smo ga ostaviti gladnog, neka bude odgovoran za svoje ponasanje, no tada je imao samo 2 obroka dnevno, i to polovicna.

Imate li neki konkretan savjet, osim da se javimo djecjem psihologu, sto cemo vjerojatno morati uciniti?

Hvala!

Hana Hrpka, prof. psih.

16.12.2010. 20:01

Poštovana gospođo,
hvala što ste se obratili za pomoć na ovom forumu. Čitajući Vaš mail vidim da ste zabrinuti za svojeg 13-mjesečnog sina.
Prema informacijama koje ste naveli, a i s obzirom na dob djeteta preporučam da prije svega odete kod pedijatra (niste napisali u mailu da li ste već bili ili ne), a kasnije i dječjem gastroenterologu. Neka djeca mogu imati problema sa gutanjem i to još kao bebe, što se može i nastaviti nakon prve godine života. Na primjer, jedno od takvih sličnih stanja u kojem se hrana i želučane kiseline često povrate iz želuca u jednjak naziva se pedijatrijski gastroezofagealni refluks, a jedan od simptoma je: razdražljivost, bol, nagli plač, povraćanje, bljuckanje i u dobi kada je ono već trebalo prestati, loše spavanje itd. Tek kasnije, nakon što obavite liječničke preglede, a ukoliko se ne radi o nekakvom takvom poremećaju gutanja, preporučam da odete dječjem kliničkom psihologu.
U koliko imate bilo kakva dodatna pitanja, možete nas nazvati na našu savjetodavnu liniju na broj 0800-0800, svakim radnim danom 9-20h. Linija je besplatna i anonimna.

Srdačan pozdrav
Hana Hrpka, prof.