Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


bolovi u trbuhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

enibadi

15.12.2010. 10:45

poštovanje!

ne znam odakle da počnem..ali da sam već očajna, jesam! predivno i hvala vAM ŠTO STE TU ZA NAS I ŠTO NAM HOĆETE POMOĆI...


imam 5 godina staru djevojčicu,jedinica je, lijepo i zdravo dijete, veselo, druželjubivo. unazad 2 mjeseca počela se žalit da ju boli trbuh!
obavili smo sve krvne pretrage, stolicu i urin, doktorica pedijatrica ju je pregledala, svi nalazi su se pokazali uredni. pedijatrica je rekla da se vjerovatno radi o bolu uzrokovanom nekim stresom ili slično, uz viroze koje ju prate, te da će proći. kaže da dijete ima pravo da ju boli trbuh i da to ispoštujem.
e sad, ja stvarno ne znam kako se postaviti više! ona se uporno žali, nekoliko puta na dan, sve više zapravo, nije da se ona grči, da plače, nego samo me obavijetsi da ju trbuh boli.
ponekad čak kaže da ako npr. ne bude nešto kako voli da će ju bolit trbuh, ali nije to bahato, već u strahu od same boli....šta ako ju zaboli zbog toga što ju npr. baka nije nazavla?
stolica joj je normalna, osim što nekad imam osjećaj da prođe kroz nju brže nego inače, no nije proljavasta.
prije 2,5 mjeseca preselili smo je u njenu sobu, ne spava više s nama. koliko se tome radovala, toliko u zadnje vrijeme malo malo pa dođe i pita može li kod nas u krevet. nekad ju pustim, nekad ne. ovisi o tome kad ustajem na posao i do koje mjere sam umorna! zapravo , da budem iskrena, ne volim ta zajednička spavanja, ne odspavam ništa, a ni njoj nije zgodno, iako voli biz kod nas u krevetu.
kod kuće situacija je ok, ne svađamo se, živimo dosta skladno, koliko je to moguće.. ništa posebno ne mogu isticati.
jedino, osim preseljenja u sobu ističem to da smo unazad neko vrijeme, mjesec , mjesec i po krenili s putovanjima u zagreb da pokušamo drugo dijete imati, us pomoć poptomognute oplodnje, tako je začeta i moja djevojčica. ona to zna, i raduje se, jedva čeka...međutim, još za sada ništa!

u vrtiću je sve ok, dok se igra ne žali se,teti ne govroi ništa, kao da samo meni voli to reći. u igri zaboravi. ali čim joj je dosadno ili nešto, ona se požali. moguće je da je na psihičkoj bazi, ali sasvim sam sigurna da ona tu bol osjeća. i to je ono što me muči najvoše! ona ne izmišlja bol ali ne znam koji je uzrok toj boli! i prođe brzo.
molim Vas, uputite te, kako da se postavim, šta da radim, već sam i prijetila, i vikala, i ignoriala, i tepala, i negirala, ..ne znam, ništa se ne mijenja...

pomozite mi nekim savjetom....

imam osjećaj da od nje očekujem previše, imala sam ju tek sa 30 godina, pokušala sma od nje napravit najbolje što sam mogla, mama moja mi kaže kako sam previše skoncenrtirana na to dijete, obuj se, ne pij hladno, jedi dovoljno, ne diži to dobit ćeš bruh, piški na vvrijeme, kakaj na vrijeme i td. ma .....

čak ima i s kakanjem problem, tj. sa samim činom, ne želi to raditi nigdje već samo kod kuće, i ako negdje idemo, brine se šta ako joj se bude kakalo! nekad budem strpljiva, nekad i ne.
ne tučemo ju.

enibadi

17.12.2010. 15:30

a zašto ja nisam dobila bilo kakve vrste odgovor? tražilča sam malu sugestiju tj. usmjeravanje kako se postaviti, iako sam već donijela sama svoje neke odluke, i dijete je već bolje.. rijeđe mi govori da ju boli trbuh, zaigramo se i zaboravi.. problem sa kakanjem više ne postoji, kao da je zaboravila da je to bio problem..

Hana Hrpka, prof. psih.

21.12.2010. 22:51

Poštovana,
za početak bi Vam se zahvalila što ste nam se obratili za pomoć i žao nam je što ste dugo čekali na svoj odgovor.
Drago mi je za vidjeti koliko se brinete za svoje dijete i koliko truda ulažete u njezin odgoj. Koliko sam shvatila po Vašem postu, primarni problem je taj da Vaše dijete boli trbuh, a nema vidljivih fizičkih uzroka za to obzirom da su to liječnici potvrdili. Mi možemo nagađati što bi točno mogao biti uzrokom, obzirom da postoji nekoliko različitih situacija koje bi mogle biti, ali možda bi najbolje bilo da s djetetom otiđete psihologu ako je problem psihičke naravi i ako liječnik tvrdi da je to od stresa. Uputnicu za psihologa možete dobiti kod djetetova pedijatra. Kažete da trenutno putujete u Zagreb? Možda bi se mogli naručiti u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu (Klaićeva bolnica) ili u Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba.
Nadalje, rekli ste da ste sve pokušali s djetetom od ignoriranja do vikanja, prijetnji i razumijevanja. Vjerujem da Vam je teško u ovoj situaciji, da se osjećate zbunjeno i da želite svom djetetu sve najbolje, međutim, ako na isti podražaj (dijete kaže da ga boli trbuh) često mijenjate Vaše reakcije prema njoj u bilo kojoj situaciji, ona će biti zbunjena. Kada su mala djeca u pitanju bitno je da budemo dosljedni i jasni u svakoj našoj reakciji. Bilo bi dobro da svaki put imate istu reakciju na njezinu izjavu kako je boli trbuh te da malo popričate gdje točno, koliko je jaka i promotrite u kojim sve točno to situacijama nju boli.
Također, naveli ste da imate osjećaj kako previše očekujete od nje. Roditelji često upadnu u tu zamku gdje kroz želju da učine najbolje za svoje dijete ponekad mu daju i previše odgovornosti. Postoji mogućnost da dijete možda to osjeti i onda ispoljava kroz bol u želucu, ali kako sam već spomenula to je također samo jedna od mogućnosti i potrebna je stručna osoba koja će znati utvrditi problem.
Ako budete imali još kakvih pitanja vezanih ne samo uz problem koji imate, već i drugih nekih pitanja vezanih uz Vaše dijete slobodno možete nazvati Hrabri telefon koji je anonimna i besplatna linija na broj 0800 0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9-20 h.
Još jednom hvala Vam što ste nam se obratili za pomoć i nadam se skorom i pozitivnom riješenju problema.

Srdačan pozdrav!
Hana Hrpka, prof.