Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


djecak od 6 godina i spolnost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alijas

09.05.2011. 10:00

pozdrav!
mama sam djecaka od sest godina i zadnje vrijeme sam veoma zabrinuta zbog njegovog ponasanja...naime...vec nekoliko puta sam ga uhvatila kako se dira po svojim genitalijama a i cesto ga uhvatim kako stavi jastucic pod sebe,ubrzano dise, i zuza (nadam se da me razumjete) po jastucicu....veoma sam zabrinuta zbog toga i neznam kako da postupim prema njemu....kad ga saljem u vrtic strah me je da nece to rodati i u tamo ili da nece nauditi kojoj djevojcici....molim vas pomozite mi...
unaprijed hvala..

Hana Hrpka, prof. psih.

11.05.2011. 18:55

Poštovana gospođo,
za početak vrlo je pohvalno što ste se ovim putem odlučili obratiti za savjet i što se toliko brinete za sina. Vidim da ste jako zabrinuti za njega i da ne znate kako postupiti u ovakvo osjetljivoj situaciji za svakog roditelja. No, ipak Vam želim reći da nema razloga za preveliku brigu, jer je takav tip ponašanja normalan za uzrast Vašeg sina. On se sada nalazi u fazi kad ga počinju zanimati genitalije i kad počinje shvaćati da mu dodiri pružaju užitak. Vjerujem da ovo nije najugodnija situacija, ali bilo bi najbolje da iskreno porazgovarate sa sinom o seksualnosti i primjerenom ponašanju, te ga pokušate educirati na njemu primjeren način.
Vidim i da Vas najviše brine ponašanje Vašeg sina u vrtiću. Zanima me jeste li porazgovarali s odgojiteljima u vrtiću o tome jesu li primijetili takvo ponašanje? Jako je važno razgovarati s djetetom o njegovoj seksualnosti te ga uputiti u neka pravila ponašanja (npr. genitalije se ne diraju u javnosti – vrtiću, školi, pred obitelji, prijateljima). Okruženi smo medijima u kojima svakodnevno gledamo seksualne sadržaje i preko kojih djeca uče kako se ponašati, pa je zato još i važnija komunikacija s roditeljima. Također, na stranicama Hrabrog telefona možete pročitati brošuru 'Seksualni razvoj djeteta' koja nudi informacije o normalnom seksualnom razvoju djeteta i savjete kako educirati djecu o seksualnosti. Ovo je link za sve ponuđene brošure http://www.hrabritelefon.hr/hr/stranica/135/publikacije.
Nadam se da smo Vam pomogli. Ako imate još nekih pitanja vezanih uz odgoj Vašeg djeteta uvijek možete nazvati besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona koja radi od 9 do 20 sati svakim radnim danom, ili se možete javiti na chat Hrabrog telefona na www.hrabritelefon.hr od 15 do 18 sati svakim radnim danom.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.