Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1386

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Nekontrolirano izvršavanje nužde.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Valkira

05.05.2011. 17:50

Dobar dan.
Radi se o djetetu koje ima 5 i pol godina.
Ponekad nekotrolirano vrši nuždu u hlače, to traje otkad se skunuo iz pelena sa cca 3 godine.
Vodili su ga psihologu, čak je išlo na bolje, ali i dalje se to događa.
Išao je i na gastro pretrage, nalazi su bili uredni.
Majka je u trudnoći pila antiepileptike i misli da je možda to imalo utjecaja..
Da napomene, dijetetovi otac i majka su se rastavili dok je on imao 2 godine..
I prošao je neke promjene koje su možda ostavile traga.
Oprostite na zbrčanom postu, majka toga djeteta me zamolila da se Vama obratim pošto ona nema pristup internetu.

Ona samo želi znati jel problem psihiče ili fizičke naravi..
Unaprijed zahvaljujem

Hana Hrpka, prof. psih.

10.05.2011. 16:56

Poštovana,

prije svega hvala Vam što ste se ovim putem obratili za pomoć i hvala na ukazanom povjerenju.

Vjerujem da se majka djeteta u ovom trenutku osjeća vrlo zabrinuto jer problem nevoljnog mokrenja (enureze) zaista može biti dugotrajan i frustrirajući.

Obzirom da ste naveli da su liječničke pretrage bile uredne te da je terapija kod psihologa pokazivala neke pozitivne rezultate zadržala bih se na mogućim emocionalnim i društvenim uzrocima nevoljnog mokrenja.
Nemam informaciju o tome pod kakvim uvjetima su se roditelji djeteta rastavili, ali kada govorimo o uzrocima nevoljnog mokrenja jedan od mogućih uzroka je promjena u djetetovoj okolini koja kod djeteta izaziva osjećaj nesigurnosti i druge negativne emocije te je, u tom smislu, upravo rastava roditelja događaj na koji dijete može reagirati na ovakav način. Osim ovakvih, za dijete neugodnih promjena u okolini, na pojavu nevoljnog mokrenja kod djece može utjecati i to kako je okolina postupala s djetetom u procesu stjecanja kontrole mokrenja odnosno jesu li postupci roditelja bili neprimjereni tj. prestrogi, netolerantni, nasilni te stalno ocjenjivanje djeteta je li se pomokrilo ili nije. Neadekvatni roditeljski postupci u tom periodu, u vidu zanemarivanja potreba djeteta i nezanimanje za pokušaje uspostave kontrole mokrenja, također mogu uzrokovati ovaj problem.

Koji god uzrok nevoljnog mokrenja bio željela bih napomenuti kako je vrlo važno imati na umu da se dijete koje ne kontrolira mokrenje osjeća posramljeno i kako se taj sram i postiđenost još više pojačavaju s negativnim reakcijama okoline tj. vršnjaka, rodbine ili roditelja. Dijete to ne radi svjesno i svojevoljno te negativna povratna informacija iz okoline može jako štetiti njegovom samopoštovanju.

Problem enureze može biti, kao što sam već na početku spomenula, dugotrajan i frustrirajući pri čemu je potrebno veliko strpljenje, ali se obično spontano rješava kako dijete postaje starije.
Bilo bi dobro da majka bude strpljiva s djetetom i da ga ne osuđuje ili da se na bilo koji način ljuti na dijete. Također, možda da pokuša razgovarati s djetetom kako se osjeća, u kakvom je odnosu s ocem, što misli o tome što mama i tata ne žive zajedno. Neka ga pita kako mu je inače, s prijateljima, u vrtiću (ako ide u vrtić). Djeca znaju često u sebi skrivati neke osjećaje i razmišljanja koji roditelji često ne vide, a u suštini ih jako muče pa se ispoljavaju u vidu fizičkih problema.

Ako majka djeteta tokom vremena ne bude sigurna je li problem nevoljnog mokrenja ide na bolje, uvijek se može obratiti stručnjaku (pedijatru ili dječjem psihologu) te ponovno zatražiti njihovo mišljenje.

Hvala Vam još jednom na javljanju te majci djeteta želim puno uspjeha u rješavanju problema.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

Valkira

11.05.2011. 09:55

hvala puno na vašem opširnom odgovoru.

Ispričavam se na krivom navodu, dijete izvršava veliku nuždu u gaće.. Nisam napomenula da se radi o velikoj nuždi.