Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


djete sarađuje, al ne govori


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanja

15.12.2009. 17:22

Pozdrav!!!
Majka sam dvoje djece, djevojčice od 3 god.10mj i dječaka od 1 god.10mj.
Djevojčica je počela jasno da govori riječi već od 16-18 mj.,a sa dvije god kroz tepanje je spajala rečenice. Sada sa gotovo 4 god je muči samo slovo R. Al mislim da je to ok i zadovovoljna sam!!!!
Dok je sa dječakom druga priča, njegove riječi su MA-MA, TA-TA, BA-BA, DA-DA, NE-NE, NJE-NJE, AV-AV, ko-ka i imitacija psa, svinje,te mace!!!
Kada mu nešto pričam sve razumije, al kada on nešto hoće da pokaze vuče nas za rukav i vodi do toga, te upire prstom u to...Kada ga pokušavam naučiti neku riječ on samo negativno klima glavom i kaže nje-nje, te ako budem uporna počne da se ljuti i plače...
Sa drugom djecom se igra, društven je i jako umiljat!!!!
Interesuje me da li je to problem i da li pretjerujem ako ga odvedem kod logopeda....ili da još čekam???Imam dosta prijatelja koji su, kazu imali istu situaciju i sve je bilo ok do treće god. bez liječničke pomoći!!! JA Sam planirala posle njegovog drugog rođendana da ga odvedem dr...pa me interesuje vaše mišljenje!
Unaprijed zahvaljujem!!!!!

Hana Hrpka, prof.

29.12.2009. 16:27

Postovana,

hvala Vam sto se se obratili za pomoć na ovom forumu. Lijepo je vidjeti da pratite razvoj Vaše djece te tražite pomoć kada Vam je potrebna.
Iako postoje razvojne faze, svako dijete individualno sazrijeva. Ovo kako ste opisali govorni razvoj svog sina čini mi se kao normalan razvoj djeteta. Djecaci u pravilu nesto kasnije progovore nego djevojcice, tako da mislim da se za sada nemate potrebe zabrinjavati. Iz Vaseg posta sam pročitala da Vas sin sve razumije, dobro cuje, te zna sto zeli i zna Vam to i pokazati. Iz svega toga mogu pretpostaviti da je s razvojem Vaseg sina sve u redu. No, vi najbolje poznajete svoje dijete i ukoliko se osjećate zabrinuto, slobodno potražite liječničko mišljenje, to nikako ne može škoditi.
Inače je vazno je da razgovarate sa sinom kao s odraslom osobom, znači ne tepanjem, jer ce samo na taj nacin pravilno naučiti i sam izgovarati rijeci. Takodjer ga nemojte forsirati, sami cete vidjeti i osjetiti kada je spreman, a i on ce Vam dati na znanje kad je spreman, za sljedeci stadij.
Sto se tice Vase kceri, takodjer ste u pravu, jer glas R je najtezi za savladati i djeci treba vremena za to.
Pratite razvoj svoje djece, kao sto se i do sada pratili, te ukoliko primjetite da nesto ne mozete savladati sami ili se osjećate zabrinuto zbog toga, uvijek možete potražiti mišljenje logopeda.
Na edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu postoji Centar za rehabilitaciju gdje radi stručni tim logopeda. Njima se možete obratiti i naručiti za pregled putem broja telefona 01/24 57 560.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno se opet javite!
Sretno,

Hana Hrpka, prof.

milena

01.02.2010. 22:52

Iako ce moja prica vjerovatno liciti na prethodnu, ipak vas zelim pitati za savjet. Imam sina od godinu i osam mjeseci. Prvu rijec je izgovorio nesto prije godine - av, av(a kasnije je uveliko koristio ne samo za pokazivanje psa, nego i macehappy). Recnik mu je cini mi se, ipak, siromasniji engo sto bi trebalo: sem av, av, govori tata, tu tu za voz, neka kad nesto nece, ne vrlo cesto, ne znam, konj, kuc kuc da bi kucao na vratima, da kad se javlja na telefon imitira prase, zabu, patku....ne koristi daj, nego me uzme za ruku i vodi kuda hoce..., njam njam kad je gladan sluh mu je dobar-kada mu sapnem da probudi tatu odmah poslusa...happy zna da donese patike kad mu kazem, razumije kad mu se kaze daj, ali ne koristi daj kad nesto hoce. Mama ne govori otkako ga je pocela cuvati teta, odnosno otkako sam ja pocela raditi, iako pokazuje gdje je mama i ljubi sliku kad mu pokazem u knjizi

voli gledati crtane filmove i kad je zagledan u tv, ne reaguje na nase dozivanje..inace kad ga pitam gdje je damjan, pokaze na sebe, pokazuje i da iam jednu godinu, zadise se kad hoce da kaze da neko trci, auuu govori kad neko padne...hocu reci, komunikacija se uglavnom svodi na imitiranje zvukova...

Od prije neki dan je poceo u vrtic i vaspiatcica mi kaez da se ponasa kao i kod kuce, sa djecom ponesto govori razumljivo ili ne, ali ne odgovara na pitanja vec pokazuje sta zeli....

Da li bi trebalo nesto da preduzmem, da ga vodim kod logopeda?

Unapriejd zahvalna

Hana Hrpka, prof.

11.02.2010. 01:37

Draga Milena,


hvala Vam što ste nam se obratili za pomoć na ovom forumu. Lijepo je vidjeti Vašu veliku pažnju spram Vašeg djeteta, te brigu za njegov razvoj. Kao što ste mogli pročitati u prethodnom postu, neka djeca zaista progovore tek oko treće godine i u tome najčešće nema ništa loše. S obzirom na dob Vašeg sina, važno je da Vas ono razumije i da zna pokazati i dobiti što želi, a čini se da je Vaša situacija upravo takva. Vaš sin jednostavno komunicira na drugačiji način od onog koji ste možda očekivali, no to ne znači da nešto s njim nije u redu. Još je malen i treba mu dopustiti da se razvija svojim tempom. Vaš sin mi se čini pametan i snalažljiv, i vjerujem da će Vam sam pokazati kada je vrijeme za nove načine komuniciranja. No, ukoliko Vam se čini da ipak nešto nije u redu ili ste jednostavno jako zabrinuti, posjet liječniku mogao bi Vas umiriti, i sigurno neće škoditi.
Spomenuli ste da Vaš sin ne reagira na dozivanje prilikom gledanja televizije. To mi se isto čini kao prirodna reakcija - na televiziji su lijepe šarene slikice, koje su mu vjerojatno zanimljivije od "vanjskog svijeta". No, ovdje treba napomenuti da bi dijete njegove dobi trebalo što manje vremena provoditi pred televizijom, neovisno o njegovim načinima komuniciranja. Televizija nam je svima prirasla srcu i jako nam je praktična, ali za djecu su prikladnije igračke ili druženje s Vama, ukoliko ste u mogućnosti.
I ovdje ću ponoviti da je s djecom potrebno razgovarati kao s odraslim osobama, znači bez tepanja, jer je to jedini način da dijete čuje kako se pravilno izgovaraju riječi, te da ih onda može i sam naučiti.
Najvažnije je da pratite razvoj Vašeg djeteta i osluškujete njegove potrebe, što Vi upravo i činite, zbog čega Vas pohvaljujem.
Ukoliko ćete i dalje biti zabrinuti, uvijek možete potražiti i mišljenje logopeda. Na edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu postoji Centar za rehabilitaciju gdje radi stručni tim logopeda. Njima se možete obratiti i naručiti za pregled putem broja telefona 01/24 57 560.


Srdačan pozdrav
Hana Hrpka, prof.

Lady19

15.12.2010. 10:40

Poštovani,

Imam kćerku od 5 godina, koja ne priča.
Do 2. godine je normalno prićala i razgovarala sa nama, međutim sam primjetila da
u toku noći vjerovatno ružno sanja i da je jako nemirna.
Sada ne priča, zna samo reći mama i tata i gestama pokazati šta želi (povući za rukav, pokazati prstom itd.)
Ne znamo više šta da radimo???

Hana Hrpka, prof. psih.

30.12.2010. 00:30

Poštovana,

Vaša briga zbog problema s govorom Vaše kćeri je razumljiva i drago mi je što ste potražili pomoć na ovom forumu.

Iz Vašeg upita vidim da tvrdite kako se govor Vaše kćeri normalno razvijao do 2. godine života i da je ona tada normalno pričala s Vama. Međutim, govor djece je s 2 godine još uvijek vrlo siromašan i stoga je teško u tako ranoj dobi procijeniti je li sve u redu s govornim razvojem djeteta. Iz nastavka Vašeg upita vidim da se trenutno komunikacija Vašeg djeteta svodi na geste pokazivanja, traženja te neke osnovne riječi. To svakako jest ispod nekih standardnih očekivanja za dob Vaše kćeri, ali se također iz toga vidi da ona zapravo komunicira s Vama kada to želi (pokazuje kada joj nešto treba i sl.) samo iz nekog razloga ne može ili ne želi govoriti.

Nažalost, mi Vam ne možemo reći što se točno događa s govorom Vaše kćeri, ali Vam možemo savjetovati kome da se obratite. Svakako Vas ohrabrujem da se za početak obratite Vašem liječniku opće prakse koji će Vas onda znati uputiti odgovarajućim liječnicima specijalistima. Važno je da njemu detaljno ispričate sve što se događa s Vašom kćeri kako bi Vas on mogao uputiti odgovarajućim stručnjacima. Samo uz pomoć liječnika možete otkriti zašto Vaša kćer ne govori i kako joj u tome možete pomoći.


Pošto ste iskazali i zabrinutost zbog nemirnog sna Vaše kćer, možda bi bilo dobro da pokušate ispitati postoji li možda nešto čega se ona jako boji i što ju muči. To biste svakako trebali učiniti u nekoj uobičajenoj i za nju smirujućoj situaciji i pri tome je možete potaknuti da Vam na pitanja odgovara samo s kimanjem glave ili pokazivanjem sličica. Komunikacija nije samo verbalna i iako Vaša kćer trenutno ne govori postoji mnogo načina na koji je možete potaknuti da se izrazi neverbalno (kroz igru, gestom, crtežom...) i to je nešto što Vi sami kao roditelj odmah možete učiniti da pomognete Vašoj kćeri. Također, ako imate osjećaj da su loši snovi intenzivni i učestali, možda bi bilo dobro da to isto napomenete doktoru opće prakse koji bi Vas vjerojatno uputio psihologu na daljnje pretrage.

Hrabri Telefon je također jedna od mogućnosti gdje bi dobili podršku i odgovore na još pitanja koja Vas zanimaju. Broj linije je 0800 0800, besplatna je i anonimna i radi svaki radni dan od 9 do 20h.

Za kraj Vas ponovno ohrabrujem da se ne ustručavate što prije obratiti liječniku opće prakse za pomoć jer će on najbolje znati kamo Vas dalje uputiti kako biste saznali zbog čega Vaše dijete ima problema s govorom i što trebate učiniti da joj pomognete, a baš to je trenutno najvažnije.
Nadam se da Vam je ovaj odgovor pomogao i želim Vam puno sreće u nastavku nastojanja rješavanja situacije.

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.