Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 427 | Broj poruka: 1385

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Histerični plač


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vedran

10.04.2010. 03:17

Imamo kčer od 18 mjeseci koja ima ispade histeričnog plača popračenog sa bacanjem po podu do te mjere da se zna i jako udariti. Isto tako kad se probudi po noći odmah krene u histerični plač koji zna trajati i po cijelu noć. Probali smo sve, kupili razne knjige raznih autora psihologa ali jednostavno nigdje nismo naisli da netko opisuje takvo ponašanje. Ona je inače plaho dijete i jako senzitivno. Mi kao roditelji smo jednostavo iznemogli od neprospavanih noći od prvog dana odkako se rodila i ne znamo više što da napravimo, a živci su sve tanji i tanji i prag tolerancije više skoro i da ne postoji. Da napomenem da sam i ja, njen otac, u svom djetinstvu prolazio kroz sličnu fazu noćnog plakanja koje je po opisu moje majke bilo isto tako glasno i histerično te jedino što me smirivalo je bilo da me se nosi na rukama po cijelu noć. Kod naše kćeri to pali neko vrijeme, a onda i na rukama poćne plakati jer joj i to dosadi. Ne znam da li da ju jednostavno i mi pustimo da plače kao što su mene pustili ili da li da možda posjetimo dječjeg psihologa pa da dobijemo kakav savjet što i kako dalje? Volimo našu kćer više nego išta na svijetu ali trenutno se nalazimo u jako nezavidnoj situaciji gdje jednostavno ta ljubav više ne znači puno i počeli smo vuči očajničke poteze i bojim se za budućnost. Jel ima tko slična iskustva? Bilo kakva ideja što da se pokuša je dobro došla. Hvala

Hana Hrpka, prof.

13.04.2010. 22:27

Poštovani,

hvala Vam što ste se obratili na ovom foumu za pomoć
S obzirom na ono što ste naveli, bilo bi najbolje da svoje dijete odvedete njegovu pedijatru i detaljno mu opišete problem. Pedijatar bi tebao poznavati informacije vezane uz okolnosti poroda, kao i rani razvoj Vašeg djeteta te je stoga u boljoj mogućnosti pregledati Vašu bebu i savjetovati Vas, te Vas po potrebi uputiti neuropedijatru, zatim dječjem psihologu ili slično. Naime, najprije je potrebno isključiti sve potencijalne organske uzroke problema koje Vaše dijete ima, a koji možda nisu jasno vidljivi. Tek kada su isključeni svi organski uzroci smetnji, ima smisla savjetovati se sa dječjim psihologom.

Vjerujemo da nije lako nositi se sa situacijom koju opisujete, da ste iscrpljeni i neispavani, pa u međuvremenu pokušaje zamoliti nekog od rodbine ili prijatelja da Vam pomogne u čuvanju bebe barem na nekoliko sati kako biste se malo odmorili, no pobrinite se da tu osobu izvjestite o tome što beba voli, kako ju je najlakše zabaviti, umiriti i slično. Nemojte dopustiti da postanete očajni i izgubite kontrolu kad ste uz dijete, jer i najmanji grublji pokret, tresenje bebe i slično može biti iznimno opasan za bebino zdravlje.

Inače, ako pedijatar utvrdi da je s Vašom bebom sve u redu što se tiče tjelesnog, organskog i neurološkog razvoja, navodimo neke od provjerenih tehnika za umirivanje koje bebe vole: umatanje u toplu dekicu, držanje bebe na goloj koži (licem o lice ili privinute na grudi), nježno masiranje bebe, neke bebe vole da ih se nježno zagli, da im se pušta lagana glazba, neke vole šetnju kolicima ili nošenje u nosiljci ili na rukama, a neke se smire kad ih se provoza u autu (svakako u sjedalici!).



Srdačan pozdrav,
Hana Hrpka, prof.