Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 426 | Broj poruka: 1379

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Mokrenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dola16

20.02.2019. 10:00

Pozdrav, imam problem s curicom 3 god. Skinuli smo dnevnu pelenu prosle godine u 5 mj, nocnu nisam skidala jer nikad nije bila suha. Ona je sve odmah skuzila i u 3 dana smo skinuli pelenu, samo je ostala ta nocna. Tada je jos isla u vrtic, i nikad se nije popiskila, niti na spavanju. Onda je 7.i 8.mj bila doma samnom, u 9.mj je opet normalno krenula u vrtic da bi nakon pola mjeseca pocela piskit u krevet u vrticu. Od tada to traje i skoro svaki dan se popiski na spavanju, jedino ako krace spava onda ne. Probala sam vec u par navrata skidati joj nocnu pelenu jer mislim da ju to mozda buni, ali bezuspjesno. Evo prije par dana sam joj opet maknula pelenu, ali ja nju jedva probudim, nekad hoce ici piskit, a nekad se rasplace. Sinoc je zaspala u 21.30,u 23.30 ona je vec bila popisana, i u 2 ujutro je opet bila popisana, i kad ju trebam presvuci ona se tako rasplace da mi ju je zao, i najrade bi joj vratila tu pelenu! Upomoc, stvarno ne znam sta da radim vise, iscrpljuje me to psihicki! Hvala na odgovoru

Hana Hrpka, prof. psih.

25.02.2019. 11:35

Draga mama,
hvala Vam na javljanju i povjerenju koje mi ukazujete slanjem Vašeg upita. Voljela bih pohvaliti spremnost i trud za traženjem pomoći, to mi govori da brinete i prepoznajete važnost aktivnog promišljanja o odgoju Vaše kćeri.
Opisom Vaše situacije stječem dojam da se već dulje vrijeme bavite teškoćama odvikavanja od pelena. Kažete da Vaša kći i Vi na tom putu nailazite na periode uspjeha, no i malih nezgoda. Također, vidim da djevojčica ponekad i sama zna biti uzrujana u situacijama kada ne uspije kontrolirati mokrenje, odnosno imam dojam da se obje ponekad osjećate loše zbog doživljaja neuspjeha u usvajanju ovih navika.
Čitajući Vaš upit imam dojam da ste zabrinuti i opterećeni teškoćama koje se javljaju tijekom ovog cijelog procesa. Također, čini mi se da se osjećate pod pritiskom, kao i da imate dojam da Vaš odgojni put stjecanja navika kod Vaše kćeri nailazi na poneke uspone i padove koje niste očekivali i zbog kojih se javlja frustracija. Vjerujem da se pitate što i na koji način trebate činiti te moguće da osjećate i zbunjenost. Isto tako, imam Vam potrebu reći da se mnogi roditelji osjećaju slično kao i Vi u području ovoga, ali i drugih odgojnih izazova. Ponekad pritisak i dodatno gomilanje neugodnih emocija potiču i razgovori s drugim roditeljima čija su djeca ovaj razvojni zadatak usvojila bez teškoća ili u nešto kraćem vremenskom periodu. Vaša motivacija za traženjem pomoći, ali i briga koju osjećam dok čitam Vaš upit mi odaje dojam da ste brižna i posvećena majka.
Odvikavanje od pelena je prirodan proces koje svako dijete započinje u trenutku kada je za to spremno. Pri odvikavanju od pelena valja imati na umu da je često taj proces prepun koraka naprijed i nazad. Dok neka djeca to učine ranije i s lakoćom, drugoj treba više vremena te je važno pratiti djetetov ritam. Pitam se kako je s korištenjem kahlice u slučajevima kontrole stolice. Jedan od najvažnijih zadataka roditelja u ovom procesu je procijeniti je li dijete spremno i zrelo za učenje korištenja kahlice. Spremnost djece na ovaj razvojni pothvat je individualna i obično je primjetna u periodu od 15 do 18 mjeseci, a vrijeme za usvajanje kontrole je u takvim situacijama uobičajeno između 18 i 36 mjeseci. Spremnost djeteta se osim po dobi procjenjuje i po nizu drugih faktora, primjerice pokazivanju interesa spram korištenja toaleta, razvijenosti drugih motoričkih vještina, prepoznavanju potrebe za obavljanjem nužde i održavanju pelene suhom nekoliko sati. Važno mi je napomenuti da motivacija i želja roditelja, kao i njihov pristup podrške djetetu ne mora odgovarati intenzitetu kojim će dijete usvajati ovu naviku. Također, ponekad se može činiti da je dijete usvojilo ove navike, no nakon nekog vremena ponovno počinje tražiti pelenu ili roditelji primijete da ima manju sposobnost kontrole, primjerice, kao što Vi navodite da izgleda i put odvikavanja Vaše djevojčice. Isto tako, dnevna i noćna kontrola mokrenja se obično razlikuje, odnosno kontrola mokrenja tijekom noći usvaja se kasnije pa se noćno mokrenje tolerira i do pete godine. U situacijama kada se dogodi mokrenje u gaće bilo bi poželjno reagirati što mirnije, poslati poruku da to nije ništa strašno i da se može svakome dogoditi. Rječnikom primjerenim djetetu možda biste joj mogli objasniti kako je dobro što se je obavila nuždu i da to nikako ne treba zadržavati, no da je to nešto što se inače radi u kupaonici te da bi joj tamo bilo ugodnije te tada ne bi bilo presvlačenja i mogla bi bezbrižno nastaviti sa svojim aktivnostima.
Ponekad,usprkos tome što su gore navedeni „uvjeti“ možda zadovoljeni, dijete ipak nije spremno te je moguće da se jave otpor i osjećaj tjeskobe, što dodatno može produljiti vrijeme potrebno za usvajanje ove vještine. Često i roditelji, upravo zbog duljine bavljenja ovom temom, postaju preopterećeni pa kahlica i pelene postaju svakodnevne teme razgovora. Potičem Vas da nastojite, unatoč brizi, da ovaj zadatak ne bude središnja tema vaših aktivnosti i razgovora. U brizi i dilemama, ne propustite promatrati i divne razvojne podvige Vaše djevojčice. Nastojite dane ispuniti ljubavlju, pažnjom i gradnjom povezanosti u zajedničkom provođenju vremena, a naposljetku je manje važno hoće li dijete usvojiti korištenje kahlice koji mjesec ranije ili kasnije u ovoj očekivanoj dobi.
Također, kako bi razriješili brige i dileme, preporučujem da se obratite i Vašem pedijatru kako bi Vam pomogao u ovom roditeljskom zadatku, ali i da zajedno razmotrite eventualnu medicinsku podlogu ovih ponašanja. Važno bi mi bilo čuti kako Vam se čine ovi prijedlozi i ideje. Isto tako, ako imate još pitanja i briga oko ove ili drugih roditeljskih tema, pozivam Vas da mi se slobodno obratite ovim putem ili se javite na telefonsku liniju za mame i tate Hrabrog telefona na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Želim Vam puno uspjeha i lijepih trenutaka u odgoju Vaše djevojčice.
Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.

Dola16

26.02.2019. 10:40

Hvala vam na odgovoru, sta se tice stolice,s njom je imala problema jos kao beba od 6 mjeseci,uvijek je bila tvrda i nije kakala svaki dan,da bi se sa skidanjem pelene jos malo to pogoršalo. Zadrzavala je stolicu jer ju je bolilo dok je kakala,pa smo to riješili s portalakom. I cijelo ljeto je bilo sve super,kakala je i piskila u kahlicu,da bi s ponovnim kretanjem u vrtic sve krenulo na gore. Pocela je piškit na spavanju,i jedno mjesec dana je kakala u gace. U to vrijeme joj je stolica bila dosta mekana pa sam mislila da možda ne zna zadržati takvu stolicu.Pedijatrica je upoznata sa situacijom,napravljeno je par kontrola urina,svaki put je sterilno,isto tako i uzv je napravljen nakon upale bubrega koja je bila u 3.mj.2018. Evo zadnja tri dana opet se malo pokaka u gace(mekša stolica),ali to samo dok se zaigra,u vrtiću se ne pokaka. Napominjem da nikad ne vičem kad se to desi. U gacice joj malo zna pobjeci mokraca kad se zaigra,pa nema vremena ici na wc,inace ide normalno. I ponekad joj spolovilo zna imati neki jaci miris i bude malo crveno. Dali još kakve kontrole napraviti,ili jednostavno čekati da prođe?

Hana Hrpka, prof. psih.

01.03.2019. 15:15

Draga mama,
za početak Vam želim zahvaliti na ponovnom javljanju. Kažete da djevojčica, otkako je krenula u vrtić, mokri tijekom spavanja i vrši veliku nuždu u gaće. Isto tako ste naveli da joj spolovilo ponekad ima jači miris i bude crveno. Spomenuli ste i da je djevojčica bila na pregledu kod pedijatrice i da su nalazi bili u redu. Ako sam dobro shvatila, zanima Vas trebate li kćer odvesti na dodatne preglede ili čekati da se situacija smiri sama od sebe.
Iz Vašeg upita sam stekla dojam da ste zabrinuti za kćer, da Vas brine je li to što ona vrši nuždu u gaće uobičajeno i je li njezino zdravstveno stanje u redu. Naveli ste da su se djevojčici poteškoće sa stolicom i mokrenjem ponovno javile kada je krenula u vrtić. Poteškoće koje opisujete su uobičajene kod djece vrtićke dobi te se najčešće javljaju kada se u njihovim životima dogodi neka promjena, kao reakcija na stres i prilagodbu novoj situaciji. Kao što sam Vam ranije navela, usvajanje navika korištenja kahlice je proces koji često sadrži ponavljanje već ranije usvojenih navika i njihovo ponovno ustabiljavanje. Također, voljela bih Vas pohvaliti što ne vičete na kćer kada joj se dogode poteškoće sa stolicom. U trenucima kada joj se dogode takve poteškoće, djevojčica vjerojatno osjeća nelagodu i posramljenost pa je važno da od Vas ne dobije poruku da je ona kriva za to što joj se događa ili da nešto s njom nije u redu. Međutim, iako roditelji često pokušavaju pred djetetom sakriti zabrinutost ili napetost, djeca to osjete i vide kroz neverbalno ponašanje roditelja. Važno je dati joj do znanja kako ona nije jedino dijete kojem se to događa i pružiti joj podršku i razumijevanje kako joj se ne bi narušilo samopouzdanje.
Što se tiče Vaše nedoumice vezane uz to trebate li kćer odvesti na dodatne pretrage, ne mogu Vam sa sigurnošću dati odgovor na to pitanje jer područje mog djelovanja obuhvaća pružanje psihološke pomoći i podrške djeci i njihovim roditeljima. Oko takvih nedoumica najbolje je da se konzultirate s djetetovim pedijatrom.
Isto tako, ako Vam se čini da kćer ima poteškoće sa prilagodbom na vrtić, možete se konzultirati s odgajateljicama kao i sa psihologom u vrtiću. Vjerujem da Vam nije lako u trenucima kada osjećate brigu i strah za svoju kćer. Nadam se da u tim trenucima imate podršku od strane bliskih osoba iz svoje okoline. Ako se još nikome niste povjerili vezano uz svoje strahove, voljela bih kada biste razmislili s kime možete to podijeliti. Djelujete mi kao brižna majka kojoj je stalo do dobrobiti svog djeteta te vjerujem da će uz Vašu toplinu i strpljivost ovo prijelazno razdoblje proći bezbrižno za Vašu djevojčicu.
Još jednom Vam hvala što ste se odlučili javiti i tako mi iskazali svoje povjerenje. Ako imate još nekih pitanja ili postoji nešto što biste voljeli podijeliti, možete mi s e ponovno javiti ovim putem ili nazvati na besplatnu savjetodavnu liniju za mame i tate Hrabrog telefon na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Želim Vam puno sreće i nadam se da će se situacija ubrzo razriješiti!
Lijep pozdrav,
Hana Hrpka, prof.